Foto: printscreen/Tanjug

Premijerom filma "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića svečano je sinoć zatvoren 27. Sarajevo film festival, a publika je autorsku ekipu ostvarenja o životu Tome Zdravkovića nagradila burnim aplauzima i desetominutnim ovacijama, preneli su bosanskohercegovački mediji.

Film „Toma“ prikazan je na otvorenom prostoru „Ljetnog kina“ na Metalcu, u centru Sarajeva, a ulaznice za premijernu projekciju bile su rasprodate.

Publici su se, nakon projekcije, poklonili, pored reditelja Dragana Bjelogrlića, i glumac koji igra kompozitora i pevača narodne muzike Tomu Zdravkovića (1938-1991) – Milan Marić, kao i Tamara Dragićević koja tumači pevačicu Silvanu Armenulić, kao i ostatak autorske ekipe.

Posetioci koji su ispunili prostor „Ljetnog kina“, njih više od 1.700, pozdravili su čitavu ekipu burnim aplauzima i ovacijama, koje su trajale desetak minuta.

– Hvala vam na divnom dočeku – ovim rečima obratio se reditelj ostvarenja Bjelogrlić sarajevskoj publici, skromno dodavši:

– Uložili smo mnogo napora, snage i emocija u ovaj film. Nadam se i čini mi se da ste uspeli i vi da osetite deo te emocije. Verujte koliko smo mi, koliko sam ja srećan večeras. Nije da nisam očekivao, ali ovoliko nisam!

Premijera filma Toma na Sarajevo film festivalu
Dragan Bjelogrlić premijera filma Toma na Sarajevo film festivalu Foto:TANJUG/ ROMANO KUDUZOVIC

Sarajlijama su se poklonili, kako je preneo Tanjug, i glumci Petar Benčina, Milena Radulović, Denis Murić, kao i scenografkinja Jelena Sopić, koproducent filma i kompozitor Željko Joksimović, direktor fotografije Goran Volarević, korežiser i koscenarista Zoran Lisinac i izvršni producent Vladimir Lisinac.

Glumica Milena Radulović, koja takođe igra u filmu prokomentarisala je za bosanske medije da je „festival podseća na Berlinale“, kao i da se u „Sarajevu oseća kao kod kuće“.

Premijera filma Toma na Sarajevo film festivalu
Milena Radulović premijera filma Toma na Sarajevo film festivalu Foto:TANJUG/ ROMANO KUDUZOVIC

Uoči same premijere pred koju se, kako je izvestio kliks. ba, „tražila stolica više“, zbog čega su organizatori unosili na desetine stolica kako bi svi zainteresovani bili u prilici da pogledaju film, prisutnima se obratio i direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra koji je istakao koliku mu je drago što se smotra završava svetskom premijerom:

– I to glumca, režisera i dragog gosta koji nam dolazi na festival već dve decenije, a inače i duže.

Tokom proteklih osam dana 27. Sarajevo film festival predstavio je 48 takmičarskih igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova, kao i brojna ostvarenja u netakmičarskim poput „Deset u pola“ oskarovca Danisa Tanovića, kojim je prošlog petka otvorena smotra.

Nagrade Počasno srce Sarajeva primili su Vim Venders i Mišel Franko, a gost festivala bio je i muzičar Bono Voks.

Za najbolji film festivala proglašena je „Velika sloboda“ Sebastijana Majzea, a i glumac Georg Fridrih koji igra u ovom ostvarenju proglašem je za najboljeg.

Među laureatima ovogodišnjeg festivala su i srpske rediteljke Milica Tomović za film „Kelti“ i Marta Popivoda za „Pejzaže otpora“.

A film „Toma“ će večeras otvoriti 56. Filmske susrete u Nišu, tokom kojih će publici biti predstavljeno 11 ostvarenja.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar