MIlica Tomovic i Marta Popivoda
MIlica Tomović i Marta Popivoda Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR/Promo/SFF

Svečanom ceremonijom dodele nagrada, koje su dobile i sprske autorke Marta Popivoda i Milica Tomović, sinoć je završen 27. Sarajevo film festival.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolju režiju pripalo je mladoj filmskoj autorki Milici Tomović za film „Kelti“. Ovo ostvarenje premijeru je imalo u programu „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala.

„Kelti“, nastali uz podršku i Filmskog centra Srbije, donose priču o tri generacije koje usred raspada zemlje prisustvuju dečijoj kostimiranoj rođendanskoj zabavi… Filmu je pripala i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 evra, obezbeđuje Agnes B.

Ostvarenje „Pejzaži otpora“ Marte Popivode ovenčano je Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Ovaj dokumentarac, koji je takođe podržao Filmski centar Srbije, premijerno je prikazan u glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Za film koji beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu, obezbeđena je novčanu nagrada u iznosu od 3.000 evra od strane Vlada Švajcarske.

Projekat igrano-dokumentarnog filma „Zaboravimo okean“ ovenčan je nagradom Eurimages Co-Production Development u iznosu od 20.000 evra u režiji Marka Grbe Singa koji nastaje u okviru produkcijske kuće Non-Aligned Films, čija je producentkinja Dragana Jovović

Srpsko-slovenački projekat „Flašaroši“ u režiji Nemanje Vojinovića dobio je dva priznanja – Cat&Docs nagradu (novčani deo je 2.000 evra) i IDFA Project nagradu & Dok Preview nagradu (odnosno učešće i prezentacija na IDFA 2021. i festivalu Dok Leipzig, u DOK Preview selekciji). 

Nagradu Filmskog centra Srbije u iznosu od 10.000 evra dobio je nemački projekat „Vanja“ u režiji Aleksandre Odić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar