Dragan Bjelogrlić, Tamara Dragičević. Snimanje filma "Toma". Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Otvaranje Filmskih susreta u Nišu 21. avgusta, sa srpskim premijerama dugoiščekivanih domaćih filmova “Toma” i “Južni vetar 2: Ubrzanje”, trebalo je da bude najatraktivnije u istoriji ove manifestacije na Letnjoj pozornici, kaže za Nova.rs direktor našeg najstarijeg filmskog festivala Srđan Savić. Ali, od toga neće biti ništa.

Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti Niš (21-27. avgust) biće otvoren premijerom filma “Toma” koji potpisuju Dragan Bjelogrlić i Zoran Lisinac. A ne da na otvaranju neće biti srpske premijere “Južni vetar 2: Ubrzanje”, nego ga publika u Nišu uopšte neće videti. Umesto u Nišu, kako nam je rekao reditelj Miloš Avramović, videće ga desetak dana ranije publika Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Savić: Nisu hteli da budu drugi film

– Pre dva i po meseca smo ispunili prijavu za učešće na Filmskim susretima u Nišu i u toj prijavi naveli da bi sa ovim ostvarenjem voleli da otvorimo ovu filmsku smotru, što je potpuno legitimno. Nismo tada znali da li će, i koji će, drugi film biti na otvaranju. Nikakav zvaničan odgovor nismo dobili. I dva i po meseca je trajalo “zamajavanje”, da bi nam onda rekli da će i “Toma” i “Južni vetar 2” otvoriti festival. Mislim da to nije dobro niti za jedan, niti za drugi film. Ne mislim da se iza svega krije bilo kakva loša namera, već da je u pitanju neki pokušaj kompromisnog rešenja – objašnjava za Nova.rs Miloš Avramović.

Miloš Avramović Foto:Screenshot/Youtube/Južni vetar

S druge strane, Direktor Filmskih susreta Srđan Savić tvrdi za naš sajt da je „postojalo insistiranje produkcije `Južnog vetra 2` da oni obavezno budu prvi film na otvaranju festivala“.

–  Kada selekciona komisija izabere filmove koji su podneli prijavu i predstave ih Programskom savetu onda umetnički direktor ima suvereno pravo da rasporedi filmove na osnovu toga kada bi ekipe mogle da budu prisutne festivalu, kako bi glumci mogli da se poklone publici na Letnjoj pozornici. Sve je urađeno u skladu sa procedurom, i bilo je volje u Savetu festivala da se nađe način da i “Toma” i “Južni vetar 2” zbog velike atraktivnosti, primamljivosti za publiku, sjajne glumačke ekipe budu na otvaranju. Razgovarali smo o tome kako da rasporedimo filmove i predlog umetničkog direktora, zbog karakteristike samih ostvarenja, bio je da prvo ide “Toma”, a potom “Južni vetar 2”. Savet je to prihvatio i sve je urađeno po proceduri. Međutim, iz “Južnog vetra 2” nisu hteli da pristanu da budu drugi film na otvaranju. Nuđeni su i neki drugi dani, zatvaranje festivala, ali nisu hteli da prihvate. Učinili smo sve što je u našoj moći da oba filma budu na otvaranju i to bi bilo jedno od najatraktivnijih otvaranja u istoriji festivala. Nažalost, povukli su film – kaže Savić.

Srđan Savić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Avramović: Nema veze sa Bjelom i „Tomom“

Međutim, Avramović tvrdi da odluka, da njegov film ne bude prikazan na Filmskim susretima, nema veze sa “Tomom”, niti Draganom Bjelogrlićem i drugim kolegama. On podseća da je premijera “Južnog vetar” održana 2018. godine upravo na otvaranju Filmskih susreta u Nišu. Tada su se, uz ovacije, publici poklonili Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić, Miloš Timotijević… I kada je snimljen nastavak imali su želju da otvore ovogodišnju smotru u Nišu.

– Svako od nas treba da se organizuje, planira život, obaveze… A na odgovor smo čekali dva i po meseca i dobili ga tek pre nekoliko dana i to nezvanično. Na samom startu, dok nismo znali niti jedan film iz selekcije, naveli smo da želimo da otvorimo festival, kao što je to bio slučaj sa 2018. Hteli smo to da ponovimo kao lepu stvar za Niš, kao znak zahvalnosti za odličnu atmosferu na festivalu. Znate, mi smo sa našim filmom ponovo pokrenuli kinematografiju, otvorili su se bioskopi… – kaže Avramović.

Direktor Filmskih susreta u Nišu Srđan Savić konstatuje da je za festival bilo selektovano 12 filmova i postavlja pitanje: šta bi bilo da su svi koji stoje iza njih tražili da budu prikazani na otvaranju.

Nama su svi festivalski dani jednako važni, doduše možda su svečano otvaranje i zatvaranje malo više u centru pažnje, jer prvog dana počinje manifestacija, a na zatvaranju se dodeljuju nagrade. Da li treba da se naljuti film koji je na programu trećeg ili četvrtog dana, da li su oni u zapećku ili ih neko omalovažava? Kao direktor festivala prisustvovao sam Savetu festivala na kojem je donošena odluka i dali smo sve od sebe da se nađe neko kompromisno rešenje i da svi budu zadovoljni. I iz produkcije „Tome“ su zahtevali da budu na otvaranju, i sa njima smo pokušali da postignemo kompromis nudeći im zatvaranje, međutim Dragan Bjelogrlić 27. i 28. avgusta ima predstave na Brionima i nikako nije mogao, kao i neki drugi članovi ekipe. Ali, nisu uslovljavali da li žele da budu prvi ili drugi film. Na osnovu tematike koji tretiraju ova dva ostvarenja logično je bilo da se napravi bude takav raspored. Nemoguće je pretumbati ceo festival zbog jednog uslova – govori Savić.

Sa snimanja filma Toma Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Reditelj Miloš Avramović odbacuje tvrdnje da su uslovljavali da „Južni vetar 2“ bude prvi prikazan na svečanom otvaranju pre „Tome“:

– Iz festivala nam nijednog trenutka nisu rekli da im je želja da i „Toma“ otvori Filmske susrete. Pravi se neka pompa potpuno bez razloga. Ja tom festivalu želim sve najbolje, i „Tomi“ i Bjeli, svim filmovima… Ne bih voleo da festival prođe u senci toga da li će „Južni vetar 2“ biti prikazan ili ne. Ja taj festival volim, jako me lepe uspomene vezuju za Niš i ne želim da zbog tog nesporazuma pate Filmski susreti. Želim im sve najbolje. Uostalom, film će uskoro biti u bioskopima.

Biković ima obaveze u Rusiji

A na pitanje zašto su povukli ostvarenje sa Filmskih susreta u Nišu, ističe da je to „stvar principa i samopoštovanja“:

– Ako promenite svoje planove za leto i neko smisli najgore moguće rešenje, onda tome treba stati na put, jer bi se takva praksa nastavljala. Znate, Miodrag Radonjić ima malu bebu, Miloš Biković treba da ide u Rusiju… Ne može producentima u Rusiji koji ga čekaju već 22. avgusta da kaže – doći ću 30. avgusta. Svi smo se prilagodili i natempirali za taj 21. kada je otvaranje festivala, a umesto toga čekali odgovor dva i po meseca – podseća reditelj.

Sa snimanja filma Južni vetar 2 Foto: Printscreen

Savić se priseća da je premijera „Južnog vetra“ 2018. na Filmskim susretima bila velika atrakcija.

– I desila se neka vrsta hemije sa publikom koja je omogućila da to bude dobrobit i za naš festival i film kad se kasnije prikazivao u bioskopima. Kad krenete u bioskopsku distribuciju nije baš za zanemarivanje ako vam je film dobro prošao na festivalu. A Miloš Biković je tad dobio Gran pri festivala. Krivo mi je što je sve ovako sad ispalo – priznaje Srđan Savić.

Umesto u Nišu, posle svetske premijere u Puli, gde je izazvao ogromno interesovanje i dobio nagradu „Južni vetar 2: Ubrzanje“ biće prikazan 13. avgusta u Vrnjačkoj Banji.

Film će otvoriti Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i to će biti srpska premijera! Doći će svi glumci, čak i oni iz Bugarske i bićemo u najjačem mogućem sastavu – najavljuje Miloš Avramović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare