Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Povodom Svetskog dana izbeglica u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Etnografskom muzeju u Beogradu večeras je svečano otvorena izložba „Šta su poneli sa sobom“.

Prilikom odlaska izbeglice i drugi prisilno raseljeni ljudi, imaju veoma malo vremena da odluče šta bi želeli da ponesu sa sobom na put u nepoznato. Dilema sa kojom se suočavaju u tim momentima tema je kratkog filma koji je UNHCR snimio u saradnju sa glumicom Brankom Katić, istaknutom zastupnicom za prava izbeglica u Srbiji, koja je prisustvovala svečanom otvaranju izložbe.

Taj film je poslužio kao inspiracija za izložbu na kojoj su prikazani predmeti koje su izbeglice, od onih iz nekadašnje Jugoslavije, sa Bliskog istoka i Afrike, do Ukrajine, ponele sa sobom u trenucima kad su odlazili iz svojih domova. Postavka je upotpunjena predmetima domaćih javnih ličnosti poput Ramba Amadeusa, Lane Bastašić, benda “Pretty Loud”, Andreja Josifoskog Pijaniste, i drugih, koji su priložili stvari za koje smatraju da bi im bile važni u izbeglištvu.

Zbog rata u Ukrajini, kao i drugih sukoba i konflikata širom sveta, broj prisilno raseljenih ljudi dramatično je porastao, a ove godine je premašena dramatična brojka od 100 miliona onih koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove. Oni su morali da pobegnu zbog osnovanog straha po svoje i živote svojih bližnjih, kao i usled bojazni od progona i uskraćivanja elementarnih ljudskih prava, saopštili su iz UNHCR.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izložba je otvorena do 30. juna.

Bonus video: Lana Bastašić – Učiim kako da pišem novu knjigu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar