Otvorena izložba „Bajka“ u beogradskoj galeriji Kula

Kultura 13. maj. 202219:28 > 14. maj. 2022 09:34
Podeli:
Izložba Bajka, u galeriji Kula, galerija Kula, najava
Foto: Promo

Multimedijalna izložba „Bajka“ Vožodvačke galerije otvorena je u galeriji Kula u Cetinjskoj 15 u Beogradu i trajaće do 29. maja. Na izložbi se mogu videti radovi petoro umetnika: Marije Ive Gocić, WTNS, Vanje Žunić, Marka Obradovića, Aleksandra Bursaća.

„Projekat je inspirisan kulom kao arhitektonskom tipologijom koja u kontekstu Beograda često dovodi do nesuglasica i debata (gradska kula, odnosno neboder, bilo da je u pitanju Novi Beograd, novi most ili Beograd na vodi, u javnosti često dovodi do sukoba mišljenja). Jedan mogući odgovor na pitanje zašto je to tako je dominantni, falusni, odnosno maskulini oblik kule, u izvesnoj meri preteći u odnosu na ostatak gradskog tkiva“, pišu kustoskinje Voždovačke galerije Natalija Paunić, Aleksandra Stepanović i Marija Bjelić.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njihovim rečima, kula se u bajkama često pojavljuje kao motiv nečeg što je nemoguće dostići: na vrhu kule spava Zlatokosa koju je zarobila zla majka, a princ pokušava da dopre do nje i uspeva tek kad mu Zlatokosa baci svoju dugu kosu da se popne uz nju.

„U Trnovoj Ružici do kule je nemoguće doći od trnja, a da bi došli u Čardak ni na nebu ni na zemlji prinčevi moraju da bacaju luk i strelu kako bi se popeli“, dodaju.

Njihov projekat, kažu, kombinuje temu želje za nedostižnim i moći koju simbolizuje arhitektura kule. Na izložbi će se moći videti instalacije, projekcije, performans i participatorne aktivnosti “gde se granica između nastupa i druženja ne prepoznaje uvek jasno”.

“Ova tema delom ima uporište i u odnosima aktera u kompleksu Cetinjska 15, ali i pokušava da dramatizuje i stilizuje odnos maskulinog i femininog, prijateljskog i profesionalnog, umetničkog i svakodnevnog, dok poziva ljude iz beogradskog kreativnog miljea da budu deo Bajke”, pišu kustoskinje.

Voždovačka galerija je kustoski projekat nastao 2018. godine, koji vode Natalija Paunić, Aleksandra Stepanović i Marija Bjelić. VG funkcioniše u kontekstu savremene umetnosti, decentralizovane opštine, privida prostora, prostora uma i prihvatanja sopstvenog identiteta.

Projekat je nomadskog karaktera, u smislu da se lokacije dešavanja i izložbi menjaju. Aktivnosti kolektiva, dakle, nisu vezane za određen prostor, već za duh lokalne zajednice i moguća relevantna pitanja u savremenom trenutku. Sa druge strane, interakcija sa raznovrsnim prostorima se posmatra kao oživljavanje i novo čitanje prostora. Preispitivanjem namena različitih prostora grada, Voždovačka galerija podvlači potencijal kombinovanja perspektiva, čime otvara pitanja identiteta i savremenosti u Srbiji kroz efemernost, nestalnost, tranziciju i spontanost.

BONUS VIDEO: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.