Foto: Stefan Jovanović

Izložbe Ivane Smiljanić "Portal MMXX", oda Mimi Orlović, biće otvorena večeras u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Postavka Ivane Smiljanić, koja će biti otvorena u Likovnoj galeriji do 7. novembra, je instalacija sa crtežima i tri video rada, sa ljubavlju osmišljena i posvećena umetnici Mimi Orlović (1965 – 2020).

Vizuelna i performans umetnica Ivana Smiljanić rođena je u Beogradu 1980. Završila je osnovne i magistarske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a kao stipendistkinja KulturKontakta iz Beča, usavršavala je video i performans na Letnjoj akademiji likovnih umetnosti u Salcburgu.

Završila je jednogodišnji program Ženskih studija, Centra za ženske studije u Beogradu, kao i alternativni program Kvir studija na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Saradnica je Festivala BeFem od 2011. godine i članica Upravnog odbora AŽC od 2020.

Samostalno je izlagala i izvodila performanse u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Smederevu, Vranju, Prijepolju, Zagrebu, Osijeku, Puli, Ljubljani, Celju, Bratislavi, Briselu, Bergenu, Jašiju i Njujorku. Učesnica je svih velikih umetničkih manifestacija u Srbiji i preko sedamdeset grupnih izložbi u Evropi i Americi. Kao dobitnica Nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ (mreža Young Visual Artists Awards) 2009. godine, boravila je u ISCP – International Studio & Curatorial Program u Njujorku, a 2011. predstavljala je Srbiju na izboru za Henkel Art Award. Njeni radovi su deo Kolekcije Telenor i Kolekcije Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda. Živi u Beogradu i Sofiji.