Rediteljka Katarina Petrović sa jednim od dunavskih alasa Foto:Promo

Kakva sve hemija završava u rekama, kakve su posledice po život ljudi i biljnog i životinjskog sveta u Srbiji i koliko je novca potrebno uložiti da bi Srbija zadovoljila standarde propisane u Evropskoj uniji samo su neka od pitanja kojima se rediteljka Katarina Petrović bavi u svom upravo završenom dokumentarnom filmu "Otpadne vode Beograda".

Polazeći od premise da se najveći deo kanalizacija u Srbiji izliva u rekama, u filmu se ispituje i šta držva radi da bi se ova ružna i nezdrava slika promenila.

„U Srbiji postoji oko 3.000 deponija, uglavnom divljih i ilegalnih. Sa druge strane, samo desetak je sanitarnih, sa uređenim sistemima za prikupljanje, ali i tretman otpadnih, odnosno ocednih voda koje su sastavni deo otpada. Srbija nema dobru infrastrukturu za preradu otpada, tako da se samo oko tri odsto opštinskog otpada reciklira“, navodi se u najavi filma Katarine Petrović.
Snimajući ovaj upozoravajući dokumentarac, ekipa filma utvrdila je da se otpadne vode ispuštaju i u zemlju i da se samo oko 10 odsto njih prerađuje, a da u Srbiji postoji oko 30 fabrika za njihovu preradu, među kojima su tek tri po standardima EU.

Prizor sa Ade Huje Foto:Promo

„U ovom dokumentarcu punom vrlo grafičkog prikaza fekalija, uložaka, kondoma, svega što i sami znamo da završava u mnogim našim klozetima, autorka nas vodi kroz priču i ukazuje nam na to kako se priroda menja zbog otpada, kako komunalnog, tako i industrijskog. Prikazana je obala Ada Huje gde je smeštena fabrika papira koja, direktno i bez prečišćavanja, otpadne vode ispušta u zaliv. Sada je ovo nepovratno izgubljena akvatorija Beograda. Jedna od lokacija na koju rediteljka odlazi sa alasom, čovekom koji živi od reke, podseća na napuštene predele iz filma ‘Stalker’ Andreja Tarkovskog, odajući apokaliptičnu sliku kako bi sva rečna priroda oko nas mogla da izgleda ako nastavimo sa zagađivanjem”, saopšteno je uz najavu filma, gde se navodi i da je ovaj dokumentarac sniman u vreme kada je „Beograd bio jedan od prvih na listi po zahađenosti vazduha“, pa „svaki kadar odiše atmosferom futurističke distopije“.

Dokumentarac će biti prikazan u subotu, 23. maja, od 19.05 sati na kanalu Al Jazeera Balkans, traje 25 minuta, a repriza je istog dana od 23.05 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare