Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Snimci iz maja 1965. bili su zapečaćeni skoro 50 godina i otkrivaju folk izvođenja pesama Velvet andergraund, uključujući “I'm Waiting for the Man” i “Heroin”.

Američka izdavačka kuća Light in the Attic, u partnerstvu sa Ridovom udovicom Lori Anderson, objaviće “Words & Music, May 1965”. kao prvi album u novoj arhivskoj seriji, piše „Gardijan“.

Album sadrži demo snimke pesama koje je Rid snimio sa budućim kolegom iz grupe Velvet andergraund Džonom Kejlom i poslao sebi u overenom paketu kao način da obezbedi autorska prava na snimcima bez podnošenja zvanične papirologije. Snimci su ostali zapečaćeni skoro 50 godina i skoro niko ih ranije nije čuo.

Lu Rid, Lori Anderson
Foto: /Newscom / Newscom / Profimedia

Rid izvodi pesme na akustičnoj gitari i harmonici, a Kejl dodaje vokalne harmonije, čineći nastupe sličnijim folk muzici tog vremena nego avangardnom roku čiji će Velvet andergraund uskoro biti pioniri. Dva meseca kasnije, u julu 1965, gitarista Sterling Morison se pridružio grupi za još jednu rundu demo snimaka, do novembra su se zvali Velvet andergraund, a do decembra njihova postava je formirana sa Morin Taker na bubnjevima.

Od pesama objavljenih u maju 1965, “I’m Waiting for the Man” i “Heroin” će završiti na njihovom debi albumu iz 1967, “The Velvet Underground & Nico”, dok će “Pale Blue Eyes” biti objavljena u bitno drugačijoj verziji nego na istoimenom albumu benda iz 1969.

Neki od stihova na demo snimcima iz maja 1965. takođe odstupaju od kasnijih verzija: demo “Heroina” se otvara stihom: „Znam kuda idem“, i ima neke karakteristične Ridove redove koji nisu ušli u finalni snimak: „Ljudi koji prodaju ljude funtu po funtu / I političari i klovnovi / I dobrotvori sa svojim mrštenjem.“

youtube.com/watch?v=KisHhIRihMY

Reizdanje takođe sadrži pesme koje je napisao Rid koje nikada od tada nisu snimljene, kao što je “Too Late” sa doo-vop-om i R&B numera “Buzz Buzz Buzz”. Još jedna pesma sa folklorom, “Men of Good Fortune”, deli naslov sa pesmom sa Ridovog solo albuma “Berlin”, i stvar ”Gee Vhiz”, koju je Rid snimio 1958. kada je imao 16 godina.

Album “Words & Music, May 1965” će takođe biti dostupan na LP, CD, kasetama, kao i na servisima za strimovanje. Isečci pesama se sada mogu čuti na sajtu Light in the Attic.

Bonus video – Luna park: Rokenrol posle rokenrola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar