Foto: Beogradsko baletsko takmičenje Promo

Prvo međunarodno baletsko tamičenje u Beogradu, koje je planirano od 15. do 18. oktobra u Narodnom pozorištu, neće biti održano u predviđenom terminu, saopštio je danas organizator Nacionalna fondacija za umetničku igru.

Beogradsko baletsko takmičenje je otkazano, kako je navedeno, “zbog pandemije koronavirusa, odluke Grada Beograda da poništi Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti kulture, kao i drugih radikalnih mera ukidanja sredstava za programe kulture u Srbiji”

– Radovali smo se Beogradskom baletskom takmičenju i najavili ga sa velikim entuzijazmom. Okupili smo baletske zvezde svetske reputacije za žiri, kao i poznate pedagoge iz inostranstva za program majstorskih časova. Do današnjeg dana, imali smo blizu sto prijavljenih igrača iz naše zemlje, regiona i Evrope. Nažalost, smatram da su lokalne okolnosti i odluke u kulturi takve da ne ostavljaju mnogo prostora za planiranje, a ni za optimizam. Zahvalna sam Huliju Boki (argentiski igrač, predsednik žirija takmičenja, prim.aut.) na savetima, strpljenju i podršci i žao mi je što uz podršku takvih autoriteta ne možemo da učinimo nešto što bi ohrabrilo malobrojne, a dragocene talente, igrače i umetnike iz Srbije. Jer, danas je ohrabrenje važnije nego ikada – izjavila je direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung za portal Nova.rs.

Aja Jung, Foto:Nemanja Jovanović

Takmičenje, najavljeno u Skupštini grada Beograda prošlog novembra, pokrenuto je sa ciljem da podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope stručnjacima i institucijama iz ove oblasti.

„Beogradsko baletsko takmičenje je trebalo da bude velika atrakcija za domaću i međunarodnu publiku i medije, kao i za najmlađe generacije baletskih talenata i baletske publike. U trenutku kada umetničke škole u Srbiji imaju sve manje polaznika, odnosno sve manje roditelja zainteresovanih da usmere i podrže svoju decu u odabiru umetničkih profesija, međunarodno baletsko takmičenje je moglo pružiti izuzetan podstreh i šansu za celokupnu baletsku umetnost“, navedeno je u saopštenju Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Žirijem Beogradskog baletskog takmičenja trebalo je da predsedava priznati argentinski igrač Hulio Boka, dok su za članove imenovani primabalerina Baleta Boljšoj teatra Anastasija Voločkova, prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu Aleksandar Antonijević, izraelski koreograf međunarodne reputacije Icik Galili, kao i prvak Baleta Narodnog pozorišta i direktor Beogradskog baletskog takmičenja, Jovan Veselinović.

Hulio Boka/Foto: Beogradsko baletsko takmičenje Promo

– Svesni smo da je pandemija zauvek odnela brojne predstave, turneje, oduzela jednu godinu u inače kratkim karijerama baletskih igrača, ali i jednu školsku godinu onima koji se pripremaju za ovu profesiju. Nadali smo se da će u oktobru moći da se održi takmičenje u Beogradu, kao snažna poruka mladim umetnicima širom sveta da nastave da rade, da se dalje usavršavaju i nadaju velikim ulogama. Otkazivanje je poslednja, najteža i najgora opcija – izjavio je Hulio Boka na vest o otkazivanju.

Predlog žirija je da se Beogradsko baletsko takmičenje održi u oktobru 2021 godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare