Ostvarenje "Openhajmer" u režiji Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru.

„Openhajmer“ je nagrađen Oskarima u 7 kategorija.

Irski glumac Kilijan Marfi dobio je nagradu Oskar za najbolju mušku ulogu u filmu „Openhajmer“. On je naglasio da je zajedno sa ekipom snimio film o nastajanju atomske bombe.

„Živimo u atomskom svetu i moramo da mislimo na mir i kako da ga sačuvamo“ kazao je Marfi u Dolbi teatru.

Britanski reditelj Kristofer Nolan je dobio nagradu Oskar za režiju filma „Openhajmer“. Jedan od najznačajnijih reditelja današnjice zahvalo se svima iz svog okruženja: od porodice do producentkinje filma „Openhajmer“.

Najbolja glumica – Ema Stoun

Najvrednije kinematografsko priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je američkoj glumici Emi Stoun za ulogu u filmu „Jadna stvorenja“ u režiji Jorgosa Lantimosa. Ovo je njen drugi Oskar, a dosad je pet puta bila nominovana za prestižnu nagradu.

Ona je naglasila da deli Oskara sa svim članovima ekipe filma.

Oskar za najbolju pesmu „Barbi“ i Bili Ajliš

Nagrada Oskar za najbolju originalnu muziku pripala je filmu „Openhajmer“, dok je Bili Ajliš nagrađena za najbolju originalnu pesmu u filmu „Barbi“. Rajan Gosling je izveo čuvenog Kena iz filma „Barbi“ u holivudskom Dolbi teatru.  Koreografija je zapalila publiku, a gitaru je svirao Sleš iz  benda „Gans and rouzis“.

oskar 2024
oskar 2024

U Dolbi teatru je emitovan deo govora nedavno preminulog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.  Potom je nastupio i najvoljeniji tenor sveta Andrea Bočeli sa sinom Mateom.  Oni su izveli pesmu „Time to say goodbye“ kojom su  zaokružili sećanje na sve preminule filmske stvaraoce između dve dodele Oskara

Filmu „Zona interesa“ nagrada Oskar za najbolji zvuk

Nagrada Oskar za najbolji zvuk pripala je filmu „Zona interesa“ u režiji Džonatana Glejzera. Film je priča o porodici koja živi u kući odmah do logora – komandantu logora Rudolfu Hesu, njegovoj supruzi Hedvig i njihovo petoro dece.

Hes je bio upravnik Aušvica od 1940. do 1945. godine.  Za pogubljenje logoraša u gasnim komorama koristio je gas ciklon B.  Procenjeno je da je u logoru ubijeno 1,1 miliona ljudi, od kojih milion Jevreja.  Za to vreme, samo nekoliko metara dalje, njegova porodica je uživala u prostranoj kući, obilju hrane i održavanom vrtu, koji je od logora delio betonski zid.

Glejzer, koji je snimao film u blizini nekadašnjeg logora Aušvic, odlučio je da užas logora dočara zvukom u pozadini, pa je baš zato ostvarenje „Zona interesa“ osim za najbolji strani film nagrađeno nagradom Oskar i za najbolji zvuk.

Prvi Oskar za Ukrajinu: Nagrađen dokumentarac „20 dana u Mariupolju“

Za najbolji dugometražni film priglašeno ostvarenje „20 dana u Mariupolju“ u režiji Mstislava Černova.  To je prvi film iz Ukrajine koji je nagrađen Oskarom.

„Voleo bih da nisam ovde i da nikada nisam napravio ovaj film, a da Rusija nikada nije napala Ukrajinu i razvaljivala gradove u našoj zemlji“ kazao je Černov.

Kompletan spisak dobitika 

Najbolji film: „Openhajmer“

Najbolja režija: Kristofer Nolan („Openhajmer“)

Najbolja glavna glumica Ema Stoun („Poor Things)

Najbolji glavni glumac Kilijan Marfi („Openhajmer“)

Najbolja sporedna glumica: Davajn Džoj Rendolf („The Holdovers“)

Najbolji sporedni glumac: Robert Dauni Džunior („Openhajmer“)

Najbolji originalni scenario: „Anatomy of a Fall“ – Žastin Trije i Artur Harari

Najbolji adaptirani scenario: „American Fiction“ – Kord Džeferson

Najbolji strani film: „The Zone of Interest“

Najbolji animirani film: „The Boy and the Heron“

Najbolja montaža: „Openhajmer“

Najbolja šminka i frizura: „Poor Things“

Najbolji zvuk: „The Zone of Interest“

Najbolji vizuelni efekti: „Godzilla Minus One“

Najbolji originalni saundtrek: „Openhajmer“

Najbolja pesma: „What Was I Made For?“ – Barbie (Bili Ajliš O’Konel, Fineas O’Konel)

Najbolji dokumentarni film: „20 Days in Mariupol“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare