Foto:Promo/RTS

Opera "Toska" u džez aranžmanu Petera Rajter-Šauba, svojevrsni džez spektakl, biće izvedena 16. decembra s početkom od 20 sati u Kombank dvorani, saopštili su organizatori.

Na ovom spektaklu nastupiće Big Bend RTS-a uz ugledne goste iz inostranstva.

Za čuvenu operu „Toska“, koju je komponovao Đakomo Pučini, Šaub je uradio džez aranžman. I na koncertu u Kombank dvorani sam Šaub će dirigovati, a kao solisti će nastupiti čuveni džez muzičari trubač Martin Auer, tenor saksofonista Frančesko Santuči, i trombonista Edrijen Mirs, a zvuk njihovih instrumenata predstavljaće glavne operske uloge – Tosku, Kavaradosija i Skarpiju.

Peter Rajter-Šaub je jedan od najznačajnijih nemačkih džez muzičara današnjice. Osim što je vrsni saksofonista, koji je nastupao sa mnogim istaknutim muzičarima, poznat je i kao kompozitor i aranžer muzike za Big Bend.

Martin Auer je studirao trubu, kompoziciju i aranžiranje u Majnhajmu i Berlinu, a usavršavao je džez trubu na Univerzitetu za muziku u Lajpcigu. Sarađivao je sa džez ansamblima u Nemačkoj i nastupao sa vodećim muzičarima, dok je Frančesko Santuči jedan od poznatijih italijanskih džezera. Sa samo 17 godina prvi put je nastupao na Džez festivalu u Rimu a od tada je delio muzičku scenu sa mnogim poznatim sastavima i solistima.

Edrijen Mirs, koji je studirao u Njujorku, a karijeru gradio u Evropi, danas važi za „Najboljeg australijskog trombonistu“. Član je internacionalnog seksteta „Ugetsu“, a bavi se i komponovanjem i aranžiranjem.

Big Bend RTS osnovan je još 1954. godine. Ovaj orkestar predvodili su eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Foto:Promo/RTS

Ovaj džez orkestar ovenčan je proteklih decenija brojnim nagradama, a nastupao je na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), UNICEF koncertima (Beograd, Pariz, Ženeva)…

Sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike među kojima su Klark Teri, Beni Golson, Edi Henderson, Roj Hargrouv, ili zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Ani-Frid Lingstad…

Big Bend je takođe iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su priznati u svetu – Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar