Foto: Promo/ Narodno pozorište u Beogradu

Od kulturnih onlajn sadržaja za ponedeljak, 6. april, izdvajamo srpsku "bioskopsku" premijeru norveškog filma "Napolju i konje kradu", premijerno otvaranje onlajn arhive Pozorišta na Terazijama mjuziklom "Splitski akvarel" iz 1978, kao i početak rada onlajn scene čuvenog Šekspirovog Gloub teatra njihovim, rodno fulidnim, izvođenjem "Hamleta" iz 2018. u kojem glavnu ulogu igra glumica.

FILM

Današnji program onlajn filmskog festivala Moj OFF počinje u 12h projekcijom dokumentarnog filma „Suzi Kju“ Lijama Firmadžera o američkoj kantautorki Suzi Kvatro koja je uticala na definisanje uloge žena u rokenrolu sedamdesetih godina.

Termin za decu, od 15h, danas je rezervisan za animirani film „Lote i izgubljeni zmajevi“. Razne životinje nadmeću se u tome ko će da snimi narodnu pesmu najstarije životinjske vrste na svetu – mitskih zmajeva koji duvaju vatru.

Glavna sekcija, „Viđeno neviđeno“ od 18h rezervisana je za dramu „Jedan dan“ Žofije Silađi u kojoj pratimo iscrpljujuću dnevnu rutinu u životu jedne majke dok balansira između posla, kuće i dece.

Od 21h na programu je srpska premijera norveškog filma „Napolju i konje kradu“ Hansa Petera Molanda, nagrađenog Srebrnim medvedom za umetnički doprinos na prošlogodišnjem Berlinskom festivalu.
Stelan Skarsgard igra glavnu ulogu, ucveljenog udovca koji se seli van grada. Tamo će mu jedan slučajan susret prizvati sećanja na dečačke dane.
U filmu, koji je bio norveški kandidat za stranog Oskara ove godine, igra i naša Danica Ćurčić.

POZORIŠTE, OPERA, BALET

Na reperotaru Jutjub kanala Narodnog pozorišta u Beogradu od 21h je opera „Hasanaginica“ u adaptaciji Rastislava Kambaskovića prema drami Ljubomira Simovića. Reditelj je Ivana Dragutinović Maričić a dirigent Mladen Jagušt.
Igraju: Jasmina Trumbetaš Petrović, Vuk Matić, Janko Sinadinović…
Praizvedba je bila 22. novembra 2009.

Jugoslovensko dramsko pozorište emitovaće na svom Jutjub kanalu u 18h drugu onlajn reprizu „Bureta baruta“ u režiji Slobodana Unkovskog, po tekstu Dejana Dukovskog sa Vojom Brajovićem, Branislavom Lečićem, Vojinom Ćetkovićem, Sergejem Trifunovićem, Mijranom Karanović…
Premijerno je izvedena 18. marta 1995. a poslednji put 8. aprila 2006.

Pozorište na Terazijama emitovaće od 19:30h na svom Fejsbuk profilu mjuzikl „Splitski akvarel“ iz 1978. kompozitora Ive Tijardovića u režiji Miljenka Štambuka sa Tanjom Bošković i Radetom Marjanovićem u glavnim ulogama.

Opera i teatar Madlenianum na svom Jutjub kanalu od 18h emituje reprizu opere “Sinjor Bruskino” Đoakina Rosinija u režiji Jitke Stokalske, pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Spasića.
Igraju: Miodrag Miša Jovanović, Darija Olajoš, Nikola Mitić, Saša Štulić, Branislav Kosanić, Velizar Maksimović…

Počev od 14h u ponedeljak, pa naredna 24h na zvaničnom sajtu i Fejsbuk stranici Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada biće dostupan snimak predstave „Moćni rendžeri ne plaču“ Tijane Grumić u režiji Tijane Vasić.
Igraju: Mia Simonović, Nebojša Savić, Aleksandra Pleskonjić i Vukašin Aranđelović.
Premijera je bila 20. marta 2018. na Kamernoj sceni SNP.

Na sajtu Metropoliten opere do pola časa iza ponoći možete gledati Belinijevu „Normu“ a počev od prvih minuta nedelje, 7. aprila, biće emitovan Verdijeva „Aida“.

Šekspirov Gloub teatar iz Londona otvorio je svoju onlajn scenu. Od danas u 20h pa narednih 14 dana (do 19. aprila) moći ćete besplatno da gledate komad „Hamlet“ iz 2018. na zvaničnom Jutjub kanalu. Glavnu ulogu igra umetnička direktorka „Glouba“, Mišel Teri.

IZLOŽBA
Večeras u 20h publika će, na zvaničnom Jutjub kanalu i Fejsbuk profilu Festivala MESS  imati priliku pogledati izložbu “Migrant Abas – dječak s privremenom adresom”, fotografa Velije Hasanbegovića. Ova izložba prati jedan dan u životu devetogodišnjeg dečaka Abasa koji je krenuo u osnovnu školu u prihvatnom centru Borići u Bihaću.

Foto: Velija Hasanbegović


TV SERIJA

Za sve ljubitelje humorsitičke serije „Dadilja“, originalna glumačka postava ponovo će se okupiti preko društvenih mreža i uraditi javno čitanje scenarija prve epizode.
Glumica Fren Drešer organizovala je ovo „pandemijsko izvođenje koje se dešava jednom u životu“, a desiće se danas u 18h po srpskom vremenu na Instagram profilu glumice ili na „Sonijevom“ Jutjub kanalu
Serija je emitovana tokom šest sezona, od 1993. do 1999, i prati Fren (Drešer), prodavačicu kozmetičkih preparata koja ostaje bez posla i prihvata mesto za koje nikako nije kvalifikovana: dadilje u porodici udovca, producenta sa Brodveja, uštogljenog Engleza (Čarls Šonesi) sa troje dece.

MUZIKA

EXIT TV od 20:20 na svom kanalu pušta koncert hip-hop rep benda MIGOS.

UnCancelled Music Festival danas na svom sajtu u današnjem celodnevnom programu, počev od 20h po srpskom vremenu sve do 9h ujutru u utorak, nudi nastupe sledećih muzičara: Dauzat St. Marie, Szlachetka, Zane Carney, Sawyer Fredericks, Cailin Russo, Jon McLaughlin, Josh Kelley, James Gillespie, Tim Jones, James Henry Jr, and Zachariah, The Shadowboxers, Local Nomad, Aryk Crowder, Leeann Skoda, Alicia Blue…

KNJIŽEVNO VEČE

Književni program Doma kulture Studentski grad, koji možete pratiti na njihovom Instagram profilu  od 20h, posvećen je romanu „Bitka za Evropu“ Milana Miličića, koji će uskoro biti objavljen. Miličić je napisao triler u kojem je okosnica radnje borba s veštački napravljenim virusom koji su na tlo Evrope pustili moćnici sveta, okupljeni u grupu „Dirigenti“.
„Videćemo kako uspešno sarađuju srpski, hrvatski, nemački, ruski, turski i austrijski obaveštajci, a i prisetiti se važnih događaja iz naše nedavne prošlosti. Usput, prisustvovaćemo neverovatnim akcijama, koje su tako opisane da se pred nama odvijaju kao najuzbudljivi film“, poručuju iz DKSG.
– Milan je napisao roman u stilu tehno-trilera Toma Klensija, sa sekvencama kakve dolikuju nekom modernom filmskom super-spektaklu. Ako vas zanima ko će na kraju spasiti posrnulu i slabašnu Evropu, i kako su se nekadašnji protivnici, predvođeni srpskim obaveštajcem, ujedinili radi borbe protiv Dirigenata depopulacije – ovo je pravo štivo za vas – poručuje Đorđe Milosavljević, dramaturg i scenarista.