Foto:E-Stock/Miloš Rafailović/Nebojša Babić/Nemanja Jovanović

Violinista Stefan Milenković, grupa Električni orgazam i dvojac Buč Kesidi glavne su zvezde dočeka u Novom Sadu koji spaja dve Nove godine, dva kalendara i dva računanja vremena, a pored njih nastupiće i drugi nagrađivani izvođači i mlade nade iz različitih žanrova, od klasike, tradicionalne muzike i džeza, do indi-roka, repa i elektronske muzike, najavili su organizatori iz Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture.

Prva Gradska koncertna dvorana, „Fabrika“, „Skladište“, „Biro“ i „Čeličana“ na Velikom Limanu, kao i mreža kulturnih stanica biće predstavljeni publici u novom ruhu, navode organizatori, ističući da se novi prostori otvaraju da bi Novi Sad spremno dočekao titulu Evropske prestonice kulture.

Programe Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture preko društvenih mreža je od početka pandemije pogledalo 500.000 ljudi, a sada će biti u prilici da isprate i prvi onlajn doček na platformi „VisitNS“.

Doček 7529. sa dva jubileja

Stefan Milenković i Električni orgazam će na „Dočeku“ nove 2021. godine (odnosno 7529. po starom kalendaru) obeležiti četiri decenije uspešnog rada.

Stefan Milenković Foto:Nebojša Babić

Virtuoz na violini će koncertom u Gradskoj koncertnoj dvorani ujedno označiti i početak rada ove ustanove. Milenković, umetnički direktor nove ustanove i kustos za klasičnu muziku projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ nastupiće sa novosadskim orkestrom Camerata academica, a predviđeno je da koncert prenosi i Radio-televizija Srbije.

Koncertom novotalasnih legendi, grupe Elektični orgazam, biće otvorena revizalizovana „Fabrika“, kako navode organizatori, kultno mesto na Velikom Limanu, a nastupom benda Buč Kesidi biće najavljen početak obnove „Čeličane“, prostora za razvoj savremenog stvaralaštva u Novom Sadu.

Novosadska koreografkinja Staša Kukić će kroz plesni performans publici predstaviti i nove prostore za kulturu na Velikom Limanu – „Biro“, „Skladište“ i Kulturnu stanicu OPENS, kao i Kulturnu stanicu „Barka“ na Klisi.

Hor pravoslavne muzike „Sveti Stefan Dečanski“, koji već tri decenije uspešno održava koncerte širom sveta, nastupiće u Kulturnoj stanici „Svilara“, a predvodi ga nagrađivana dirigentkinja dr Tamara Petijević.

Kulturna stanica Eđšeg biće 13. januara mesto nastupa Lane Zorjan, virtuozne violinistkinje od svoje četvrte godine, nagrađene sa više od 40 priznanja, a potom i operska umetnica Agota Vitkai Kučera zajedno sa pijanistkinjom Jelenom Simonović Kovačević.

U Novosadskom pozorištu, koje je dobilo novo ruho u sklopu priprema za Evropsku prestonicu kulture, nastupiće reper Filip Arsenijević, poznatiji kao Surreal, navode organizatori.

Foto:NS EPK

Onlajn nastupom Džezve & Džezvica džez benda sa svojim world mjuzik repertoarom biće predstavljena Kulturna stanica Rumenka nadomak Novog Sada, dok će Novosadski gudački kvintet nastupiti u KS Bukovac.

Na “Dočeku” je poseban program posvećen najmlađima, pa će u Kulturnom centru Novog Sada Udruženje umetnika „Visoko C” izvesti Operu za decu, koja će takođe biti dostupna onlajn.

Doček 2021. uz operu „Rigoleto“

Praksa koju je „Doček u Novom Sadu“ postavio sa programima na otvorenom 31. decembra i u zatvorenim prostorima 13. januara, biće nastavljena uprkos činjenici da se ove godine radi o onlajn formatu, saopštili su organizatori.

Iz opere Rigoleto SNP-a Foto: Printscreen/YouTube/Српско народно позориштe

Publika će 31. decembra publika imati prilike da uživa u jednom od najuspešnijih događaja u 2020. godini u Novom Sadu, navode oni, a to je multimedijalni operski spektakl „Rigoleto“ izveden ispred Češkog magacina u okviru ovogodišnjeg „Kaleidoskopa kulture“, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem, i dodaju da će ovo delo, prvi put izvedeno na otvorenom nakon 170 godina od premijere, uz posebne vizuelne efekte, publika , kao i sve ostale programe u okviru „Dočeka“, imati priliku da pogleda na platformi „VisitNS“, gde se mogu videti i detaljne informacije o učesnicima i satnice emitovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar