Umir krvi, Zdravko Velimirović. Foto:Privatna arhiva

U okviru Martovskog festivala danas u 17 sati u Velikoj sali Doma omladine po;inje program Omaž 67/68. posvećen reditelju i scenaristi Zdravku Velimiroviću, dugogodišnjem profesoru na dekanu FDU, povodom 90 godina od njegovog rođenja, i dokumentaristi i producentkinji Ranki Velimirović, povodom 80 godina od rođenja.

Publika će moći da pogleda dva filma Zdravka Velimirovića. Prvi je „Umir krvi“ koji govori o krvnoj osveti i pokušajima da se taj običaj prekine a nagrađen je zlatnom medaljom na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog filma 1972. specijalnu nagradu na festivalu u Lajpcigu i bio je jugoslovenski kandidat za Okara. Drugi film je „Mediala – Tajna večera“ o osam slavnih srpsko-jugoslovenskih slikara koji su stvarali u Parizu.

Mediala – tajna večera, Zdravko Velimirović. Foto:Privatna arhiva

Među filmovima Ranke Velimirović izabran je „Besmrtni poručnik u smrti sa osmijehom“. Ovo ostvarenje govori o heroju Aprilskog rata, poručniku Jugoslovenske Kraljevske vojske Božidaru Žugiću, koji se silovito suprotstavio najezdi fašista i svesno žrtvovao život 1941. braneći zemlju i čast vojske i naroda.

„Besmrtni poručnik“, Zdravko Velimirović. Foto: Privatna arhiva

Zdravko Velimirović (1930-2005) bio je naš ugledni reditelj, scenarista, publicista, akademik. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, dalje se usavršavao u Parizu na poznatoj akademiji IDHEC. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i osam igranih filmova u zemlji i inostranstvu. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja, među kojima je i Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografji, Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije (2001). Bio je redovni profesor filmske režije i dekan Fakulteta dramskih umetnosti (1976- 1996).

Zdravko Velimirovic
Zdravko Velimirović Foto:Privatna arhiva

Njegovi filmovi predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima (Kan, Venecija, San Sebastijan, Rio…). Bio je član žirija Jugoslovenskog festivala dokumentarnog filma kao i drugih domaćih i međunarodnih festivala.

Ranka Velimirovic
Ranka Velimirović Foto:Privatna arhiva

Ranka Velimirović (1940-2020), filmski i TV producent, reditelj i dokumentarista, filmsku karijeru je započela 1963. radeći sa suprugom Zdravkom na velikim filmskim projektima. Gotovo šest decenija posvetila je filmskoj umetnosti i kulturi uopšte, kao kreativni saradnik u realizaciji značajnih kinematografskih ostvarenja negdašnje Jugoslavije. Kao osnivač producentske kuće Libra film, u svojstvu producenta i autora realizovala je 44 dokumentarna filma, koji su višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i predstavljaju svojevrsnu kulturno-istorijsku baštinu Srbije i Crne Gore. Bila je član Udruženja filmskih umetnika, kao i predstavnik Srbije u međunarodnim žirijima na festivalima dokumentarnog filma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar