Performans na otvaranju Oktobarskog salona Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oktobarski salon-beogradsko bijenale, 58. po redu, svečano je otvoreno večeras u parku ispred Muzeja Jugoslavije performansom "Zov i pesme ptica".

Više od deset umetnika, inostranih i domaćih svojim performansima i instalacijama označilo je početak ugledne manifestacije koja će trajati do 22. avgusta pod sloganom „Sanjari“, uz prethodno obraćanje selektorskog tandema Oktobarca (Ilarija Marota-Andrea Baćini) i Aleksandra Ilića, direktora Kulturnog centra Beograda, organizatora Salona.

Po motivima Orfejeve tragedije Davide Balula predstavio je performans „Zov i pesme ptica“ u kome su učestvovali Lidija Antonović, Ljubica Damčević, Katarina Ranković, Joana Knežević, Teodora Sarić, Đurđina Samardžić, Olga Uzkaeva i Zoran Vasiljević. A Balula je, kao iznenađenje, doveo i glumicu Mariju Karan. Svi ovi umetnici bili su poput ptica koji svojim pevanjem obeležavaju teritoriju. Ta teritorija bio je prostor oko ali i u samoj fontani ispred Muzeja Jugoslavija. Američko-francuski umetnik je tako na specifičan način istražio temu identiteta i mešanja, ali iskazanu neljudskim jezikom.

Nakon toga pred posetiocima u parku ispred Muzeja Jugoslavije našli su se Maks Huper Šnajder koji je svoju instalaciju napravio specijalno za Oktobarski salon, kao i performansi, intervencije Aleksandra Jestorovića, Dejana Poljakovića…

Publika 58. Oktobarskog salona u narednom periodu videće 140 dela, četrdesetak produkcija i dvadesetak umetničkih intervencija u javnim prostorima, Muzeju Jugoslavije, Kulturnom centru Beograda i Muzeju grada Beograda čiji su autori umetnici iz Srbije i sveta, njih 64.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar