Mikel Franko, Foto:EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Nagrada "Počasno Srce Sarajeva" 26. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 14. do 21. augusta, pripala je meksičkom režiseru, scenaristi i producentu Mikelu Franku, saopštili su danas organizatori.

Franko se smatra jednim od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autorom upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika, a priznanje će mu biti uručeno za njegov „izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti i za podršku Sarajevo Film Festivalu“.

Na festivalu će biti priređena retrospektiva njegovih dela u programu „Tribute to“ (Posvećeno).

„Odavanje priznanja Franku za mene je posebno, jer ćemo nagradu uručiti prijatelju. Želimo da izrazimo koliko nam znači njegova podrška Sarajevo Film Festivalu i zajednička saradnja. Oduševljeni smo što će 26. izdanje Sarajevo Film Festivala istaknuti delo ovog izuzetnog filmskog stvaraoca kroz festivalski program ‘Tribute to’”, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Mikel Franko, rođen 1979. godine u Meksiko Sitiju, stavio je meksičku kinematografiju u središte svetske pažnje.

Njegov opus čine filmovi „Chronic“ (nagrada za najbolji scenario na festivalu u Kanu, 2015), „Aprilova ćerka“ („Las hijas de abril“, nagrada žirija sekcije „Izvestan pogled“ u Kanu, 2017.) i „Nakon Lucije“ („Despues de Lucia“, glavna nagrada sekcije „Izvestan pogled“ u Kanu, 2012).

Navedeni filmovi, uključujući i ostvarenja „Daniel i Ana“ (2009) i „A los ojos“ (2014) biće predstavljeni u programu „Tribute to“ Sarajevo Film Festivala.

Među filmovima, koje je producirao, su „600 Millas“ (režija Gabriel Ripstajn, dobitnik nagrade za najbolji debitanstki film na Berlinalu, 2015.) i „From Afar“ (redatelj Lorenco Vigas, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji 2015).

Njegov novi film „Nuevo orden“, čija se radnja odigrava u distopijskom Meksiko sitiju, trenutno je u postprodukciji.

Franko je prvi put posetio Sarajevu 2009. godine kada je predstavio svoj debitanski dugometražni film „Daniel i Ana“, premijerno prikazan u sekciji „Directors’ Fortnight“ na Filmskom festivalu u Kanu.

Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017) Franko je bio predsednik žirija takmičarskog programa „Igrani film“, a njegovo ostvarenje „Aprilova ćerka“ prikazan je u sklopu „Open Air“ programa.

Sarajevo Film Festival ove godine će biti održan u predviđenom terminu, od 14. do 21. augusta, na festivalskim lokacijama i onlajn, a timovi festivala i Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa zdravstvenim institucijama još od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska gostiju.

„Svesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja. Kovid-19 je uticao na sve aspekte života širom sveta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promene. To znači manje grupe, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvek, biće mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje organizirajući festival. U skladu sa savetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno, u okviru jasno definisanih smernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gde smo dužni održavati fizičku distancu“, rekao je Mirsad Purivatra.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar