Foto: Emir Memedovski/Promo/SNP

Odlaže se koncert na otvorenom, "Karmina Burana", planiran za subotu 28. maj na Trgu republike u Beogradu, usled nepovoljnih vremenskih uslova. Nov termin koncerta biće naknadno objavljen.

Ovaj muzički spektakl planiran je u izvođenju dva simfonijska orkestra, dva hora i sa dečijim horom, u okviru saradnje Centra beogradskih festivala – CEBEF, Srpskog narodnog pozorišta i Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.

„Karmina Burana“ Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti. Ona je deo muzičkog triptiha pod nazivom „Trijumf“ koga čine kantata „Karmina Burana“, kantata „Katuli Karmina“ i kantata „Trijumf Afrodite“.

Karl Orf jedan je od značajnijih kompozitora XX veka. Kako se bavio pedagoškim radom, napisao je knjigu „Muzika za decu“ namenjenu obrazovanju, a u nastavu je uveo Orfov instrumentarijum, sačinjen od instrumenata prilagođenih deci. Njegovo najznačajnije delo je, upravo, scenska kantata „Karmina Burana“.

Bonus video: Spektakl u Novom Sadu – Karmina Burana na otvorenom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar