Tačno u 20 sati juče je Novim Sadom odjeknula „Fortuna”, pesma koja čini okosnicu monumentalnog dela Karla Orfa „Karmina Burana”, u izvođenju četiri stotine muzičara. Više od deset hiljada Novosađana, sa velikim uzbuđenjem, pratilo je ovaj spektakl na platou Srpskog narodnog pozorišta, pozdravljajući tako umetnost, ali i Hor i Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, kao i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”.

Maestro Aleksandar Kojić istakao je višestruki značaj velikog okupljanja na Pozorišnom trgu jer je posle pandemije, ovo prvo izvođenje na otvorenom.

Foto: SNP/V. Veličković

„Izveli smo jedno od najpoznatijih dela klasične muzike, jednu kompoziciju koja vrlo direktrno komunicira sa publikom. Ovo je kompozicija koja pogađa u srž, oba orkestra su je izvodila više puta i sada smo se sjedinili i udružili naša znanja, volju i energiju”, istakao je Kojić, dok je solista Vasa Stajkić dodao:

Aleksandar Tolimir Foto: SNP/V. Veličković

„Volim da vidim publiku koja nije redovna u pozorištu, koja zastane i pokaže svoje interesovanje i ovo je dobar način da se priđe toj publici koja ne dolazi tako često u pozorište. Volim svaki takav izazov”, rekao je Stajkić.

Major Nikola Živković, načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” ističe da ovaj ansambl uvek sa velikim zadovoljstvom nastupa u Novom Sadu.

Vasa Stajkić Foto: SNP/V. Veličković

„Sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili poziv SNP-a da zajedno izvedemo „Karminu Buranu”. Simbolično smo večeras napravili višestruku interakciju, kako sa publikom tako i mi međusobno, ansambli. Sa SNP-om smo u dogovorima da napravimo jedan dugoročni sporazum, tako da se nadam, da ćemo češće gostovati u Novom Sadu, ali i u drugim gradovima i da ćemo zajedničkim snagama izvoditi velika dela”, rekao je Živković.

Foto: SNP/V. Veličković

Kada je reč o velikim planovima SNP-a, upravnik SNP-a Aleksandar Stankov rekao je da kao primer dobre prakse, u poslednje dve godine, izlazak iz sale SNP-a se pokazao kao izuzetno dobar i blagorodan za publiku.

„Ovo je period kada se realizuju neki ranije dogovoreni projekti. Večeras sa gotovo 400 umetnika novosadskoj publici poklonićemo jedno veliko umetničko delo. Sledeće Opera priprema Bizeovu „Karmen”, a Drama priprema „Mefista”, tako da SNP nastoji da ove godine bude lider, upravo u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture”, ističe Stankov.

Marija Jelić Foto: SNP/V. Veličković

„Karminu Buranu” Karla Orfa, uskoro će imati priliku da sluša i beogradska publika.

Bonus video: Koncert Radeta Šerbedžije „Ne okreći se, sine“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar