French dispatch Foto: Promo

Projekcijom filma "Francuska depeša" američkog reditelja i scenariste Vesa Andersona 26. novembra u Kombank dvorani biće otvoreno 27. izdanje Festivala autorskog filma, saopštili su organizatori.

Andersonovo novo ostvarenje, koje je svetsku premijeru imalo na ovogodišnjem Kanskom festivalu, svojevrsna je oda novinarstvu, odnosno „ljubavno pismo novinarima„.

Kroz film sineasta se dotiče tema kao što su revolucija, kulinarstvo, slikarstvo i zatvor, a lajtmotiv „Francuske depeše“ jesu počeci čuvenog magazina „Njujorker“.

Međutim, Anderson je želeo da snimi film u Francuskoj, pa u skladu sa svojom „praksom“ radnju smešta u izmaštan gradić, postojbinu „Francuske depeše“, ispostave izmišljenog američkog dnevnog lista „Sloboda“.

Reditelj je ponovo okupio vrsnu glumačku ekipu, u kojoj su Oven Vilson, Lea Sedu, Bil Mari, Ejdrijan Brodi, Tilda Svinton, Fransis Mekdormand, Benisio del Toro, Timoti Šalame….

Ovo je deseto dugometražno ostvarenje reditelja, koji je za film „Grand Budapest hotel“ dobio četiri Oskara i pet BAFTA nagrada, a za „Ostrvo pasa“ Srebrnog medveda na Berlinalu.

Festival autorskog filma, 27. po redu, održavaće se u Beogradu i širom Srbije do 3. decembra. Centralna lokacija biće Kombank dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima Srbije, a deo programa FAF-a odvijaće se i na onlajn MojOFF filmskoj platformi.

Bonus video:

Kljun u Kanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar