Sajam knjiga Foto: Adnan Vejzovic / Shutterstock

Beogradski sajam knjiga mogao bi da bude održan od 23. oktobra ove godine, ali ako to epidemiološki uslovi to budu dozvolili, predlog je gradskih čelnika nakon sastanka sa organizatorima ove manifestacije i predstavnicima izdavača. Izdavači su pozdravili takav predlog, ali na njega gledaju sa zadrškom, pre svega zbog neizvesne situacije sa koronom, očekujući da razgovori budu nastavljeni i oko drugih uslova vezanih za organizaciju.

Sajam knjiga prvobitno je ove godine bio zakazan za sredinu septembra, ali su predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača nakon zajedničkog sastanka prošle nedelje zatražili da se taj termin odloži za 2022. i redovan termin u oktobru. Predsednik Organizacionog odbora Sajma, dramski pisac Dušan Kovačević, naveo je da Sajma knjiga neće biti ove godine ako ako izdavači to ne budu hteli, a zahteve izdavača je podržala i ministarka kulture Maja Gojković. U međuvremenu je, pre dva dana, održan i sastanak kom su prisustvovali predstavnici Beogradskog sajma, čelnici UIKS Dejan Papić („Laguna“) i UPIS-a Zoran Hamović („Clio“), te zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

– U ime Grada Beograda predložio sam izdavačima da se Sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 23. oktobra. Ponudio sam da Grad subvencioniše deo zakupa štandova izdavačima imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se našli usled pandemije kovida 19, a predložiću Ministarstvu kulture da i oni učestvuju u subvencionisanju zakupa. Takođe, Grad Beograd će na sledećoj sednici Skupštine grada u Odbor Sajma knjiga imenovati jednog člana koji će predstavljati izdavače. Izdavači su svesni, pošto im je predočeno, da je moguće da Sajam knjiga ne bude održan ukoliko se u oktobru pogorša epidemiološka situacija. Želimo da u uslovima pandemije održimo tradiciju Sajma knjiga, jednu od najlepših koje ima naš grad – objavio je Vesić po završteku sastanka na svom Fejsbuk profilu.

Sa Sajma knjiga 2019. Foto:Nemanja Jovanović

Predstavnici izdavača su ovakav predlog pozdravili. Dejan Papić je u kratkoj izjavi „Novostima“ rekao je da je zadovoljan ishodom sastanka, da je „odlična vest da je grad spreman da pomogne izdavačima“, da je sada na udruženjima da vide kao će na taj predlog reagovati njihovi članovi, ali da su „pri tome, svesni i rizika zbog epidemije“. Zoran Hamović takođe kaže da je „sastanak protekao u izuzetno dobroj atmosferi međusobnog razumevanja“, ali da je „predložena podrška za izdavače veoma podsticajna, ali ne i dovoljna“, očekujući dalje razgovore nakon ovog predloga.

– Pored organizacionih problema koji su ranije nagovešteni, postoji i onaj najvažniji problem i pretnja od koje svi strahujemo: da će se broj zaraženih od kovida povećati u tom periodu. Međutim, kao i u svim kriznim uslovima, ponašaćemo se solidarno, svi izdavači zajedno, grad Beograd i Ministarstvo kulture, a posebno Beogradski sajam. Pratićemo situaciju i u skladu s njom donositi odluke. Do sada imamo rezultat ovog sastanka, a to je da se zadrži tradicionalni termin u poslednjoj nedelji oktobra, da grad Beograd podrži sa 50 odsto troškove neuređenog prostora za izdavače na Sajmu i da u sastav Odbora Sajma knjiga uđu i predstavnici udruženja izdavača. Možemo da budemo zadovoljni time što se poštuje tradicionalni termin, a kad govorimo o podršci u smanjenju troškova, to je dobro i na tome smo zahvalni, ali je to još nedovoljno i ostaje otvoreno pitanje kako da podržimo učešće izdavača kojima je u ovoj situaciji i to mnogo, ali ćemo se potruditi da i tu nađemo rešenje, što znači da imamo potrebu da razgovaramo i pregovaramo i dalje. Što se predloga zamenika gradonačelnika i sekretara za kulturu da u Odbor Sajma uđe jedan predstavnik izdavača, smatramo da je to nedovoljno i da bi trebalo da bude najmanje dva predstavnika, što znači da ćemo o tome i dalje nastaviti da razvovaramo. Važno je za sve da je i dalje velika neizvesnost da li će Sajam knjiga moći u tom terminu da bude organizovan, a neki od argumenata koje smo u saopštenju ranije pominjali i dalje, nažalost, stoje. Dodatna informacija, koja nema veze s nama je, i da je Rumunija, kao počasni gost, otkazala učešće. Radimo u okolnostima kakve jesu i tražimo načina da se za sve nađe najbolji mogući način – kaže za Nova.rs Zoran Hamović.

Predlog novog, oktobarskog termina među drugim izdavačima sa kojima smo razgovarali dočekan je sa zadrškom i na fonu je od toga da će možda biti moguće organizovati 65. Sajam knjiga ove godine krajem oktobra pa do ocena da to zvuči sasvim nerealno, s obzirom na to da se tada očekuje i još jedan talas epidemije, pa je krajnje upitno da li će tada biti ne samo ove nego i drugih javnih manifestacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar