Poslednja fotografija sa seta na kojem je Alek Boldvin usmrtio direktoricu fotografije Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Pre nekoliko dana na Fejsbuku je objavljena fotografija koja prikazuje poslednje trenutke na setu filma “Rust” pre nego što je došlo do strašne tragedije.

Snimajući vestern „Rust“ u državi Novi Meksiko glumac Alek Boldvin pre šest dana nesrećnim slučajem ubio je direktorku fotografije Halinu Hačins, u incidentu koji se retko događa na filmskom setu, piše „Jutarnji.hr“. Reditelj Džoel Souza, koji je tada ranjen u rame, dobro se oporavlja.

Fotografiju sa snimanja objavio je električar na setu, Serge Svetnoj, napisavši da je reč o poslednjoj fotografiji s Halinom na snimanju.

Čini se da je fotografija nastala unutar crvene crkve na filmskoj lokaciji u Novom Meksiku. Na fotografiji nekoliko članova filmske ekipe stoji oko Baldvina, koji je u kostimu. Halina je okrenuta leđima na fotografiji. Na glavi ima kapu i slušalice. Licem je okrenuta prema Boldvinu koji je pucao, a leđima prema osobi koja snima fotografiju.

Alek Boldvin i Met Hačins Alec Baldwin Matt Hutchins
Alek Boldvin i Met Hačins Foto: Dsanchez / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

U međuvremenu je Serge Svetnoj u nedelju na Facebooku napisao da je Hačins poginula zbog „nemara i neprofesionalnosti“.

“Stajao sam pored Haline u trenucima fatalne pucnjave u kojoj je izgubila život. Držao sam je na rukama dok je umirala. Njena krv bila je na mojim rukama. Za njenu smrt kriv je nemar osobe koja je trebalo da proveri oružje, a nije to uradila, osobe koja je trebalo da prijavi da je na setu napunjeno oružje, osobe koja je trebalo da proveri oružje pre nego što je stiglo na set. Rezultat svega toga je smrt čoveka”, napisao je u emotivnoj objavi.

Šta se stvarno dogodilo?

Policija nije potvrdila navode koje je izneo Svetnoj, niti je do današnjeg dana bilo službenih podataka o nemaru na setu.
Vlasti Novog Meksika istražuju šta je dovelo do smrti direktorke fotografije, koju je upucao Boldvin (63) dok je uvežbavao scenu.
Prema policijskom izveštaju iz kancelarije načelnika policije Santa Fea, pomoćnik reditelja Dejvid Hols uzeo je oružje iz kolica koje je pripremio oružar na setu i predao ga Boldvinu par trenutaka pre fatalne pucnjave.

Dok je uzimao oružje, Hols je povikao ‘hladno oružje’, što znači da nije napunjeno i da je sigurno za rukovanje. Ni Boldvin ni Hols nisu bili svesni da u oružju ima metaka.

CNN je objavio šta se tačno događalo na setu, iz minute u minutu, a podatke temelji na pozivima na broj 911 i policijskom izveštaju.

Foto: B4859 / Avalon / Profimedia

Filmska ekipa “Rusta” upravo se bila vratila s ručka kada se dogodilo krvoproliće. Jutra su najčešće započinjala doručkom u 6.30, ali taj dan su kasnili s rasporedom. Snimateljska ekipa koja je brojala šest osoba nedavno je dala otkaz. Bili su nezadovoljni platama i smeštajem, pa je stigla nova ekipa.

Uprkos kašnjenju, činilo se da sve ide kao po planu, rekao je reditelj policiji. Boldvin i ekipa sa seta počeli su da uvežbavaju scenu u staroj crkvi, napravili su pauzu za ručak i onda se vratili na lokaciju. U drvenoj crkvi bio je Alek Boldvin s rediteljem Souzom, snimateljkm Hačins i još nekoliko osoba. Bila je postavljena jedna kamera, ali s obzirom na to da su samo vežbali ništa se nije snimalo.

Boldvin je vežbao izvlačenje oružja iz futrole. Scena je zahtevala da oružje usmeri prema kameri.

Bilo je oko 13.50 časova. Souza je zamenicima rekao da je posmatrao scenu kroz kameru i obližnje ekrane kada je čuo nešto što je zvučalo poput fijuka biča i jaki bum. Halina Hačins je posrnula unazad i srušila se na pod držeći se za stomak. Rekla je da ne oseća noge. Souza, koji je stajao porede nje, primetio je krv na svom ramenu. Odjednom je nastao haos.
Članovi filmske ekipe su se rastrčali i pokušavali sa da dozovu Hitnu pomoć. Zdravstveni radnik na setu pokušao je da zaustavi krvarenje Haline Hačins.

Ubrzo je stigao zamenik šerifa. Potreseni Boldvin obukao je svakodnevnu odeću, a krvavi kostim predao je policiji.

Foto: Roberto E. Rosales / Zuma Press / Profimedia

Oružje je predao oružaru na setu koji ga je predao istražiocima. Oni su pronašli još dva komada oružja, opasač i nekoliko metaka. Zasad je nejasno šta je bilo u oružju koje je ispalio Boldvin. Istražioci su saznali da je oružarka Hana Gutierez stavila tri komada oružja na kolica pre nego što je Hols zgrabio jedno i predao ga Boldvinu.

Okružni tužiteljka  izjavila je da nije isključeno podizanje krivične prijave, rekavši da je vatreno oružje korišteno u incidentu bilo legitimno i da je reč o pištolju iz antičkog doba, a ne o rekvizitu. Dodala je da je ogromna količina metaka pronađena na setu i da je potrebna istraga o vrsti te municije.

Zanimljivo je i svedočenje anonimnog izvora da su oružje kojim je Alek Boldvin slučajno ubio snimateljku članovi filmske ekipe koristili samo nekoliko sati ranije kako bi, iz čiste razonode, pucali na limenke piva.
Izvor sa filmskog seta ispričao je za “The Wrap” kako je nekoliko zaposlenih na snimanju uzelo nekoliko rekvizita kako bi pucali na limenke pravom municijom.

Bonus video: Petar Vasiljević Čanča i Slaviša Ivanović – Kriv je onaj ko je Boldvinu dao oružje u ruke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar