Džon Malkovič, Foto:EPA-EFE/Moncho Fuentes

Ovogodišnji 48. FEST biće održan od 28. februara do 8. marta pod sloganom "Sakupljači emocija". U osam programskih celina biće prikazano preko sto ostvarenja, najavili su organizatori. Beogradskog pobednika za izuzetni doprinos filmskoj umetnosti dobiće Džon Malkovič, Kosta Gavras i Mira Banjac.

U osam različitih programa (Glavni, Glavni van konkurencije, Fest fokus, Fest fokus van konkurencije, Gala, Fest 48, Fest klasik i Specijalne projekcije) biće prikazano ukupno 137 ostvarenja, od čega 99 premijerno.
Festival će svečano otvoriti 28. februara u Sava centru novi film Srdana Golubovića, „Otac“, sa Goranom Bogdanom u ulozi oca kome oduzimaju decu jer ne može da ih izdržava. Sem ovog filma, u Glavnom programu je još 19 ostvarenja iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Grčke, Slovenije, Australije, Bugarske, Brazila, Češke, Severne Makedonije, Sudana, Saudijske Arabije, Hrvatske, Danske i Kolumbije.
„Ono što zasigurno ne dominira u izuzetno jaki autorskim filmovima jeste optimizam, no i ukoliko ga je moguće osetiti, proizvod je neosnovanih nadanja i vere u to da na kraju uvek sve bude dobro… Junaci filmova Glavnog programa jesu ljudi najčešće čudnih i u manjoj meri čudesnih sudbina čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih“, kazao je na konferenciji za medije Jugoslav Pantelić, selektor i umetnički direktor FEST-a.
O nagradama u Glavnom programu odlučivaće petočlani žiri u sastavu: slovenački glumac Sebastijan Kavaca, srpska glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i srpski reditelj Nikola Ljuca.

Od ove godine više nema selekcije Srpski film (ona je integrisana u Glavni program), ali je Pantelić  skrenuo pažnju na novi program, Fest fokus, čije će se premijerne projekcije održavati u Dvorani kulturnog centra.
„Ovi filmovi, kao i uostalom većina na Festu, ali možda ovi malo izraženije i snažnije, odišu hrabrošću, smelošću, neretko sirovošću ali uvek udarajući pravo u metu“, kazao je Pantelić.
Devetnaest naslova iz programa Fest fokus u konkurenciji su za jednu nagradu. O njoj će odluku doneti žiri koji čine srpski reditelji Momir Milošević i Dušan Zorić i bosanski pisac i publicista Damir Šehanović.

U revijalnom Gala programu, koji će se odvijati u Sava centru, biće prikazana nova ostvarenja Džima Džarmuša (Mrtvi ne umiru), Klinta Istvuda (Ričard Džuel), Toma Harpera (Aeronauti), Atoma Egojana (Počasni gost),
Olivijea Asajasa (Osinja mreža), Alehandra Amenabara (Za vreme rata), Romana Polanskog (Optužujem), Vudija Alena (Kišni dan u Njujorku), Toda Hejnsa (Mutne vode), Andreja Končalovskog (Greh), Ajre Saksa (Frenki), Kejsija Afleka (Svetlost života mog), Terensa Malika (Ukradeni život), Lone Šerfig (Ljubaznost stranaca), Toma Henksa (Divan dan u komšiluku), Roberta Patinsona (Svetionik), Žilijet Binoš i Katrin Denev (Istina), Eme Tompson (Veče sa Ketrin), Donalda Saderlenda (Plamena jeres) i Rasela Kroua i Čarlija Hanama (Istinita priča o Kelijevoj bandi), Kire Najtli i Rejfa Fajnsa (Zvanične tajne), Skarlet Johanson (Jojo Rabbit).
U Glavnom programu van konkurencije naći će se i filmovi Gorana Paskaljevića (Uprkos magli), Koste Gavrasa (Ponašajte se kao odrasli), braće Darden (Mladi Ahmed), dok su Specijalne projekcije, između ostalog, rezervisane za novi film Fatiha Akina (Zlatna rukavica), TV-film „Proleće na poslednjem jezeru“ Filipa Čolovića i prve dve epizode nove serije „Tajkun“ sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi…

Fest klasik biće posvećen dobitnicima Beogradskog pobednika, potom Bekimu Fehmijuu – čiji lik nosi vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala – nedavno preminuloj Nedi Arnerić, nekima od gostiju festivala, prošlogodišnjem nobelovcu Handkeu…
Publici će biti ponuđeno čak pet digitalno restauriranih ostvarenja otkupljenih specijalno za prikazivanje na festivalu. Među njima su francuski film „Malo, mnogo, strastveno“ (1971) sa Nedom Arnerić, „Dozvola za ubistvo“ (1975) u kojem Bekim igra uz Dirka Bogarta i Avu Gardner, kao i „očišćena“ verzija „Neba nad Berlinom“ (1987) Vima Vendersa, potom dramedija „Mimi metalac“ (1975) Line Vertmiler i „Krik“ (1957) Mikelanđela Antonionija.
Prvi put jedan film iz programa Fest klasik, zbog očekivanog velikog interesovanja, biće prikazan u velikoj dvorani Sava centra. Reč je o najnovijoj, finalnoj verziji „Apokalipse danas“ Fransisa Forda Kopole, koju je premijerno prikazao prošle godine, četiri decenije nakon svetske premijere.
FEST će svečano zatvoriti Džon Malkovič muzičko-scenskim performansom „Muzički kritičar“ uz muziku Alekseja Igudesmana.
„Performans se izvodi uz negativne kritike koje su dobijali slavni kompozitori, s ciljem da se postavi pitanje koliko kritika danas utiče na mišljenje publike i osećanje“, otkrila je Darja Bajić, izvršni producent Festa.

Sem Malkoviča, Beograd će ove godine ugostiti i Atoma Egojana, Kristosa Lulisa, Milču Mančevskog, Augusta Dila, Džulijena Sendsa…
Karte za 48. Fest biće puštene u prodaju 25. januara na blagajnama svih dvorana, kao i onlajn. Prvih sedam dana prodaje odobrava se popust sa 10 posto na komplete karata i kupovinu preko interneta.