Mirjana Vuisić, udovica Pavla Vuisića, Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i medjunaronu saradnju Adligat

U svom testamentu napisao je da želi mu šestorica popova pevaju na sahrani, ali u sebi, tako da ih on ne čuje, i zahtevao da mu nijedan komunista ne drži govor, inače će da ustane iz groba.

Reč je o legendarnom srpskom glumcu Pavlu Vuisiću, rođenom na današnji dan pre 94 godine. Udovica pokojnog glumca Mirjana i članovi udruženja „Adligat“, koje čuva Vuisićev testament, obeležili su izlaskom na groblje godišnjicu njegovog rođenja.

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“  nalazi se legat Pavla Vuisića sa glumčevim originalnim objavljenim i neobjavljenim rukopisima, predmetima, nacrtima za brodove, ljubavnim pismima, čak i setom ključeva na kojem se nalaze i ključevi kamiona koji je vožen u kamiondžijama.

Grobno mesto Pavla Vuisića, Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i medjunaronu saradnju Adligat

„Naše udruženje je posvećeno očuvanju sećanja na velike ljude iz kulture, a naročito na članove našeg udruženja i ljude čije zaostavštine čuvamo sa velikom ljubavlju i poštovanjem. S obzirom na tešku situaciju prethodnih meseci nismo izlazili na groblje, pa smo ovom prilikom obišli i ostavili cveće i zapalili sveće i drugim velikanima i našim donatorima, kao na primer Ileani Čuri, Veri i Mihailu Jovanoviću, Branku Miljkoviću, Milunki Savić…“, kaže predsednik „Adligata“ Viktor Lazić.

Pavle Vuisić preminuo je 1. oktobra 1988. Sahranjen je na Novom groblju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare