Kadar iz filma "Oaza"; Foto: Promo/FCS

Film "Oaza" scenariste i reditelja Ivana Ikića nagrađen je specijalnim priznanjem žirija u sekciji "Balkan Competition" 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

„Ne dešava se često da naiđemo na film koji je ujedno umetničko ostvarenje i važan dokument. Ovaj film mlade sa posebnim potrebama stavlja u prvi plan društva i ima potencijal da promeni način na koji posmatramo ljude sa posebnim potrebama i otvorimo svoja srca za njihove probleme“, navodi se u obrazloženju žirija festivala u Sofiji.

Iz filma „Oaza“ Foto: Promo/FCS

U filmskoj priči o ljubavnom trouglu u domu ta decu i mlade pored mladih glumaca-naturščika igraju i Goran Bogdan, DraginjaVoganac i slovenačka glumica Maruša Mejer.

„Oaza“ je premijerno prikazana u septembru 2020. godine na Venecijanskom filmskom festivalu, kada je nagrađena kao najbolji evropski film u selekciji „Dani autora“. Film je potom nagrađivan na brojnim drugim festivalima u svetu, a kritičari su ga dočekali sa pohvalama, nazivajući ga, između ostalog, „skromnim remek-delom ljudske opservacije“.

Ikićev film nastao je u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa i panevropski koprodukcioni fond „Eurimaž“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar