Foto: Boško Đorđević

Britanski časopis „The Stage“ objavio je članak povodom činjenice da je značajan broj savremenih engleskih dramskih tekstova sastavni deo repertoara evropskih pozorišta, a posebno mesto je zauzeo komad „Revolt“ Alis Berč koji se igra u Ateljeu 212.

Autorka članka koji se bavi problemima i izazovima prevođenja engleske savremene drame na različite evropske jezike Nataša Tripni (Natasha Trinpney) internacionalna je urednica The Stage magazina, kao i stalna dopisnica i saradnica Gardiana i BBC-a. Ona uočava sve češće izvođenje istaknutih pisaca i spisateljica kakvi su: Sajmon Stivens (Simon Stephens), Lusi Kirkvud (Lucy Kirkwood), Dankana Mekmilana (McMillan), Lusi Prebel (Lucy Prebble), Alis Berč (Alice Birch) i drugih.

Predstava „Revolt“ Atelje 212 Foto:Screenshot/The Stage

Tripni je razgovarala sa prevodiocima drama na nemački, letonski, slovenački, kao i srpski jezik. Posebnu pažnju posvetila je srpskom prevodu teksta „Revolt. She said. Revolt Again.“ spisateljice Alis Berč u prevodu Radmile Radovanović, a koji je svoju premijeru imao krajem 2022. godine na Sceni „Mira Trailović“ Pozorišta Atelje 212 u Beogradu, u režiji Jovane Tomić.

Radmila Radovanović u razgovoru ističe da je prevođenje ovog teksta za nju bio poseban izazov, zbog načina na koji autorka drame eksperimentiše sa jezikom i poigrava se načinima na koje jezik oblikuje našu stvarnost. Ona je ukazala da je neretko tokom rada na prevodu komada osećala neizmerno zadovoljstvo što joj tekst omogućava da se igra jezikom i bude inventivna.

Foto: Boško Đorđević

Posebno je naglasila da je u prevođenju večno pitanje da li treba ostati veran originalnom tekstu ili namerama autora. Radovanović je objasnila da je u slučaju „Revolta“ od starta bilo savršeno jasno da namere spisateljice Alis Berč imaju prednost. Za nju je prevođenje ovog komada, u trenutku kada je izbio rat u Ukrajini, kada je sve delovalo strašno i beznadežno, omogućio da se oseti da je ovaj njen rad vid borbe protiv patrijarhata – „bilo je to kao iskra svetlosti u mraku“.

Predstava „Revolt“ je na repertoaru Pozorišta Ateljea 212, a prvo naredno izvođenje je 18. septembra 2023. godine.

Bonus video: Jovana Stojiljković – Ko je bila srpska Mata Hari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar