Foto: Boško Đorđević

U Ateljeu 212 na Velikoj sceni „Mira Trailović“ u petak 23. decembra u 20 časova premijerno će biti izvedena predstava „Revolt“ Alis Berč u režiji Jovane Tomić.

Reč je u komadu po tekstu „Pobuni se. Rekla je. Opet se pobuni“, u prevodu Radmile Radovanović, u kome se engleska spisateljica ogledno bavi istraživanjem položaja žene u pozorištu i jeziku u patrijarhatu. Pobuna na koju poziva jeste akcija redefinisanja i stalnog preispitivanja tog mesta na koje je žena društveno nehotice stavljena. Kroz niz duhovitih scena Alis Berč nudi obrte u polju prepoznatljivih situacija muško – ženskih odnosa.

„Revolt“ Foto: Boško Đorđević

Alis Berč je jedna od najznačajnijih predstavnica savremene britanske drame dvadeset i prvog veka. Ovo će biti prvo izvođenje nekog njenog komada na našim prostorima i na našem jeziku. Dobitnica je značajnih pozorišnih priznanja. Za ovaj tekst osvojjila je nagradu Džoržd Divajn (George Devine) za najperspektivnijeg novog dramskog pisca, a za komad „Anatomija samoubistva“ nagrađena je Suzan Smith Belkburn nagradom. Česta je saradnica poznate rediteljke Kejti Mičel, koja je i režirala praizvedbe pojedinih njenih komada. Za njene komade je dramatizovala poznate romane kao što su „Orlando“ Virdžinije Vulf i tirlogija „Obris“ Rejčel Kask.

Berč je poznata i kao televizijska i filmska scenaristkinja. Autorka je scenarija za televizijske serije „Normalni ljudi“ i „Razgovori sa prijateljima“, nastalog prema istoimenim romanima irske autorke Sali Runi. Jedna je od scenaristkinja za popularnu HBO seriju “Naslednici” (Succession).

„Revolt“ Foto: Boško Đorđević

Dramaturg „Revolta“ Dimitrije Kokanov, koreograf Igor Koruga, kostimografkinja Selena Orb, scenografkinja Jasmina Holbus i kompozitor Luka Mejdžor.

U glumačkoj podeli su Jovana Stojiljković, Tamara Dragičević, Ana Mandić, Uroš Jakovljević i Alseksandar Vučković.

Ovo je treća režija Jovane Tomić u pozorištu Atelje 212, ali i njena prva režija na sceni „Mira Trailović“. Prethodno je režirala predstave„Biderman i piromani“ Maksa Friša i „Urnebesna tama“ Volframa Loca.

Bonus video: Predstava „Kao i sve slobodne djevojke“ Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar