Oliver Stoun Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Da li će predstojeći filmski festival u Veneciji nadmašiti onaj na kanskoj Kroazeti, glavno je pitanje nakon što su čelnici Mostre objavili program 79. smotre koja počinje 31. avgusta.

I dok je Kan ponudio holivudske blokbastere, poput „Top gana“ ili „Elvisa“, uz umetnička ostvarenja, kakav je laureat Zlatne palme „Trougao tuge“, koji otvara predstojeći Sarajevo film festival 12. avgusta, i 79. Venecija „na meniju“ ima impresivan spisak naslova.

Svetsku premijeru u Veneciji doživeće nova ostvarenja Alehandra Gonzalesa Injaritua, Florijana Zelera, Noe Baumbaka, Luke Guadanjina, Darena Aronofskog, Olivije Vajld…

Crvenim tepihom prošetaće glumačke zvezde Timoti Šalame, Ana de Armas, Hju Džekman, Laura Dern, Adam Drajver, Greta Gervig, Tilda Svinton, Kejt Blančet…

Scena iz filma White Noise

Samo otvaranje festivala poslednjeg dana avgusta uveličaće novi naslov iz opusa Noe Baumbaka „White Noise“, inače adaptacija romana Dona Delila iz 1985, u kojem glavne uloge igraju Adam Drajver i Greta Gervig. Biće to povratak sineaste na Lido posle tri godine kada je premijerno u Veneciji predstavio „Priču o braku“, za koji će docnije dobiti Oskara.

Baumbakov film jedan je od četiri naslova iza kojih je stao moćni Netfliks. Među ostala tri su „Blonde“, izmaštana hronika unutarnjih turbulencija najpoznatije blondine na velikom platnu Merilin Monro, koju u ovom ostvarenju Endrjua Dominika igra Ana de Armas, potom Injarituov „Bardo“, inače prvi meksički film na Lidu posle čak 22 godine, kao i „False Chronicle of a Handful of Truths and Athena“ koji je potpisao Romen Gavras, sin slavnog grčkog sineaste Koste Gavrasa.

Scena iz filma Blonde Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

U takmičarskoj selekciji su i novi naslov Florijana Zelera „Son“ (Sin), prvi posle Oskarom nagrađenog „Oca„, u kojem igraju Hju Džekman, Laura Dern i Entoni Hopkins.

Takođe, i novi film italijanskog reditelja Luke Guadanjina „Bones and All“, smešten u Ameriku. Priča prati mladu ženu Maren (Tejlor Rasel) koja živi na marginama društva i zaljubljuje se u lutalicu Lija (igra ga Timoti Šalame), a u ovom naslovu igraju i Džesika Harper, Kloe Sevinji, Mark Rajlans…

Svojevremeno laureat Zlatnog lava Daren Aronofski ponovo dolazi na Mostru s ostvarenjem „The Whale“, storijom o povučenom profesoru engleskog koji pati od gojaznosti i pokušava da, poslednji put, stupi u kontakt s otuđenom ćerkom tinejdžerkom. U filmu igraju Sejdi Sin, Brendan Frejzer i Samanta Morton.

Britanska autorka Džoana Hog pred venecijansku publiku donosi film naslovljen „The Eternal Daughter“ (Večna ćerka) u kojem je glavna uloga poverena Tildi Svinton. Takođe i još jedan laureat Zlatnog lava Martin Mekdona s filmom „The Banshees of Inisherin“ u kojem igra Kolin Farel.

Tu su i „Other People’s Children“ francuske rediteljke Rebeke Zlotoski, „Our Ties” njenog zemljaka Rošdija Zema, dok se Italijan Andrea Palaoro predstavlja s prvim filmom na engleskom „Monica“, a Suzana Nikiareli s ostvarenjem „Chiara“.

U tajnosti snimljen iranskog reditelja Džafara Panahija, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Teheranu i suočava s šestogodišnjom zatvorskom kaznom, „No Bears“ takođe će biti u trci za nagrade u Veneciji, kao i „Beyond the Wall“ iranska drama Panahijevog zemljaka Vahida alilvanda.

Džafar Panahi Foto: EPA-EFE/WOLFGANG KUMM

U takmičarskoj selekciji su i „TÁR“ Toda Filda, u kojem glavnu ulogu igra Kejt Blančet, “Saint Omer” Alis Diop, „Love Life“ Kođija Fukade, „Il signore delle formiche“, koji potpisuje Đani Amelio, španska drama Emanuele Krialeze „L’immensità“ s Penelopom Kruz i „Argentina“ Santjaga Mitrea.

Kejt Blančet na prošlogodišnjem Venecijanskom festivalu  Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Venecijanski festival biće zatvoren 10. septembra novim filmom Frančeska Karozinija „The Hanging Sun“, adaptacijom bestseler romana norveškog autora Jua Nesbea „Ponoćno sunce“.

U selekciji van konkurencije najviše se očekuje od svetske premijere drugog dugometražnog filma koji potpisuje glumica Olivija Vajld „Don’t Worry Darling“, ali i novog naslova legendarnog američkog sineaste Pola Šredera „Master Gardener“. Prošlog leta Šreder, gost predstojećeg Sarajevo film festivala, predstavio je u Veneciji „Kockara”, a sada donosi ostvarenje s Džoelom Edgertonom i Sigurni Viver u glavnim ulogama.

S prošlogodišnjeg festivala Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Kristof Volc i Viljem Defo igraju u novom filmu Voltera Hila „Western Dead for a Dollar“ koji će biti viđen na Lidu, kao i „Call of God“ koji su završili saradnici Kim Ki-duka, nakon smrti korejskog reditelja. Takođe i priča o muzičkom tandemu, kojeg su činili Doni i Džo Emerson, s potpisom sineaste Bila Polada „Dreamin’ Wild“ u kojoj se pojavljuju Kejsi Aflek i Zoi Dešanel. Među ostalim naslovima su i „Siccita“ Paola Virzija, „Pearl“ (Ti Vest), „When The Waves Are Done“ (Lav Diaz), „Living“ (Oliver Hermanus)…

A već se tipuje da će najviše kontroverzi na Lidu izazvati novi dokumentarac Olivera Stouna „Nuclear“. Radeći na filmu američki reditelj pošao je od ideje da su nuklearne katastrofe u Černobilju i Fukušimi bile, naprosto, nesreće iz kojih je trebalo izvući pouke. Nisu to bile, kako je precizirao prošle godine kada je počeo rad na ovom ostvarenju u razgovoru za „Indipendent„, katastrofe koje bi pokazale šta sve može da krene naopako.

Oliver Stoun Foto: EPA-EFE/Marta Perez

– Bile su to samo nesreće iz kojih je trebalo nešto da naučimo. Da se svojevremeno nije srušilo nekoliko aviona, pa kako bismo danas leteli – upitao je Stoun u razgovoru za britanski dnevnik.

Tokom 79. Venecijanskog filmskog festivala čuvena francuska glumica Katrin Denev biće nagrađena Zlatnim lavom za životno delo, a žirijem će predsedavati njena mlađa koleginica iz Amerike Džulijan Mur.

Venecijanska smotra je najstariji filmski festival, osnovan 1932, i uz Kan i Berlin jedan od tri najuglednija na svetu.

Bonus video: Dolazak žirija u Veneciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar