Sandro Veronezi, Kolibri, Emanuel Ruben, Uz Dunav, knjiga, korice
Foto: Akademska knjiga/Promo

Akademska knjiga iz Novog Sada objavila dva nova naslova: roman "Kolibri" italijanskog pisca i publiciste Sandra Veronezija i putopis "Uz Dunav" Emanuela Rubena čija će trodnevna promocija knjige biti u maju u Novom Sadu.

Za putopis „Uz Dunav“ Emanuel Ruben dobio je nagrade: „Nikola Buvije“ (2019), „Amerigo Vespuči“ (2019), Veliku nagradu „Sport i književnost“ (2019) i Nagradu „Amik“ Francuske akademije (2020), dok su romani Sandra Veronezija „Tihi haos“ i „Kolibri“ (Akademska knjiga) nagrađeni najvišom italijanskom književnom nagradom „Strega“ a književni nedeljnik La lettura – Corriere della sera izabrao je roman Kolibri za knjigu godine 2019.

Marko Karera je „kolibri“, čovek sa gotovo natprirodnom sposobnošću da ostane miran sred haosa sveta koji se stalno menja. Iako u njegovom životu ima mnogo emocionalnih izazova – patnja zbog smrti sestre i odsustva brata, staranje o roditeljima, podizanje unuke, odanost jednoj ženi – Marko istrajava u plemenitom stoicizmu. Kako godine prolaze i luk njegovog života se savija, on se raduje budućnosti videći da štafeta prelazi sa njega na sledeću generaciju.

Čudesno i upečatljivo putovanje kroz vreme, ispričano kroz različite narativne i stilske forme, Kolibri je priča o patnji, sreći, gubitku, ljubavi i nadi – o čoveku koji simboliše tiho herojstvo mnogobrojnih običnih ljudi. Uzbudljiv roman o sposobnosti da se u budućnost gleda s nadom i živi intenzivno do samog kraja, Kolibri, remek-delo Sandra Veronezija – izuzetno čitljivo, bogato uvidima i ispunjeno zanimljivim obrtima i otkrićima – jeste slika našeg postojanja, kao i prepreka i hirova sudbine na koje nailazimo, a koji nas pokreću i konačno definišu.

Sandro Veronezi, Kolibri Foto: Akademska knjiga/Promo

U biciklističkoj odiseji kroz Evropu koju nose struje, duž Dunava i njegovog čudesnog priobalja, Emanuel Ruben stvara snažnu i opipljivu sliku evropskog mozaika. U leto 2016, Ruben kreće s jednim prijateljem biciklom kroz Evropu. Za četrdeset osam dana popeće se uz tok Dunava, od obala Crnog mora do izvora u Crnoj šumi. Ovaj putopis nadahnut je tom epopejom kroz močvarnu deltu Dunava i evroazijske stepe Ukrajine, ostatke Čaušeskuove Rumunije, preko bugarskih plaža što se rumene u sumrak, Đerdapske klisure u Srbiji, mađarske granice opasane bodljikavom žicom…

Emanuel Ruben, Uz Dunav Foto: Akademska knjiga/Promo

Bonus video: Kako se zaslužuje titula najbolje nastavnice Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar