Novica Milić i njegova nagrađena knjiga. Foto: Promo

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Nikola Milošević” je Novica Milić za knjigu “Politička naratologija - ogled o demokratiji” (Akademska knjiga), odlučio je žiri u sastavu Iva Draškić Vićanović (predsednica), Zoran Paunović i Dragan Prole. Nagradu dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije.

U obrazloženjeu žirija kaže se da je monografija Novice Milića “Politička naratologija – ogled o demokratiji” ocrtala jedan smer kojim se može prići temi političkog narativa demokratije.

“Knjiga obuhvata najvažnije pojmove političke teorije, kao i prikaze najmarkantnijih događaja evropske istorije. Milićeva studija je jedan hrabar pokušaj da se odgovori na veliku, aktuelnu, provokativnu humanističku temu koja nas poziva na razmišljanje i podstiče da se u nju uključimo, jer je od vitalne važnosti za čoveka u savremenom svetu”, ističe žiri u saopštenju.

Novica Milić (1956) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao, a potom predavao antičku književnost i književnost evropske renesanse, kao i savremene književne teorije. Pre toga je radio kao naučni istraživač u Institutu za književnost i umetnost. Kasnije prelazi na Fakultet za medije i komunikacije kao redovni profesor semiologije komunikacija i političke teorije. Gostovao je na nekoliko američkih i evropskih univerziteta.

Pored stotinak članaka i rasprava u zbornicima i periodici, objavio je sledeće knjige: “Antinomije kritike: 4 ogleda o književnoj teoriji” (1982), “Slučaj Niče: Filozofija i telepatija” (1997), “ABC dekonstrukcije” (1998), “Ljuba ili o etici” (1999), “Predavanja o čitanju: Šekspirov Hamlet” (2000), “Pesništa: Prilozi pesničkoj ontologiji Martina Hajdegera” (2001), “Moderno shvatanje književnosti” (2002), “Istina apokalipse: Filozofija i pesništvo na ‘poslednjem sudu’“ (2003), “Šta je teorija” (2006), “Od znaka do smisla” (2007), “Gozbe I: Ljubav između filozofije i pesništva u antici, vreme do Platona” (2009), “Provokacija kao komunikacija” (2010, engleski prevod 2014), “Postestetika: Moć i savremena umetnost” (2020).

Žiri je doneo odluku jednoglasno na javnom zasedanju u studiju Radio Beograda 2 koji su slušaoci ovog programa mogli da prate u direktnom prenesu Nagrada će biti uručena 9. februara, na dan kada Radio Beograd 2 obeležava 63 godine postojanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare