Foto: Novi Tvrđava Teatar/Promo

Festival "Novi Tvrđava teatar", koji će se ove godine održati od 1. do 7. septembra u Vili Stanković u Čortanovcima, najavio je ovogodišnji repertoar pod sloganom "Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati".

Na otvorenoj sceni ispred Vile Stanković, smenjivaće se, iz večeri u veče, ansambli pozorišta iz regiona, kao i iz Novog Sada i Beograda.

Gostovaće Makedonsko Narodno pozorište sa novom postavkom Ibzenovog komada „Neprijatelj naroda“, u režiji Nine Nikolić, sa Nikolom Ristanovskim u naslovnoj ulozi, zatim iz Sarajevskog Narodnog pozorišta stiže moderna, furiozno zaoštrena predstava mladih glumaca pod naslovom „Umjetnik u gladovanju“ prema motivima i fragmentima iz života, dela, pisama i dnevnika F. Kafke, u režiji Alena Šimića.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada će prikazati predstavu „Kafka mašina“ po tekstu inspirisanom delima i životom Franca Kafrke, u režiji Veljka Mićunovića, a predstava po komadu makedonskog dramskog pisca Rusomira Bogdanovskog „Čudo svetog Georgija“, u režiji Nikole Zavišića, rađena u koprodukciji tri pozorišta: iz Plevne (Bugarska), Arada (Rumunija) i Niša (Srbija).

Foto: Shutterstock/Zoran Milosavljevic

Poslednja predstava u takmičarskoj konkurenciji je nova premijera, koja će biti izvedena početkom avgusta u Tivtu, po delu poznatog italijankog pisca Lorenca Maronea „Sitnice koje život znače“, u režiji Andreja Nosova, rađena u koprodukcij Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo Art produkcije i Centra za kulturu Tivat, dok će se u čast nagrađenih, van konkurencije, predstaviti glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda, koji će izvesti adaptaciju komada „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića – Mihiza, pod naslovom „Ljubav i krivica“, u režiji Vide Ognjenović.

– Ovogodišnji repertoar obuhvata predstave rezličitih pozorišnih rukopisa u kojima se na visoko umetnički način smelo otvaraju neka pitanja i započinju rasprave o nama, našem vremenu i našoj nesnađenosti. Prošla sezona je bila pozorišno veoma bogata i izazovna. Nažalost neke predstave su izostale zbog organizacionih i tehničkih problema izvođenja na otvorenom. Nadamo se da ćemo neke od njih moći da vidimo na narednom, desetom jubilarnom Festivalu NTT 2023 – poručuju organizatori.

Bonus video: Vida Ognjenović na promociji knjige Žarka Lauševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar