Foto: Promo

Istorijski i ljubavni romani, knjige domaćih autora, više naslova za decu i nešto manje publicistike nego inače slika je kakva dominira na policama sa novim izdanjima u knjižarama u Srbiji. Međutim, izbor novih izdanja je dovoljno bogat da ljubitelji knjiga mogu da pronađu bar nešto novo za sebe.

Laguna

Istorijski roman „Samarkand“ Amina Malufa, u kom poznati pisac čitaoce vodi putem svile, objavljen je u izdanju „Lagune“. Isti izdavač objavio je ovih dana i i reizdanje književnog hita „Devojke sa bisernom minđušom“ Trejsi Ševalije, kao i „Ljubavno pismo“ Lusinde Rajli, autorke bestseler serijala „Sedam sestara“, krimić „Postanje“ Karin Sloter iz serijala o agentu Vilu Trentu i „Nepobitan dokaz“ Pitera Džejmsa. Polica ovog izdavača sa izdanjima domaćih autora značajno je punija, nakon što su objavljeni „Nemiri između četiri zida“ sa pričama autorki s kraja 19. i 20. veka u izboru Ljubice Arsić, istorijsko-ljubavni roman „Đurđevim stopama“ Ljiljane Šarac, „Brojčanik: Putopisni dnevnici“ Mira Vuksanovića, kao i nešto ranije objavljeni „Da je bolje, ne bi valjalo“ Bojana Ljubenovića, koji je odmah dospeo na prvo mesto top-liste u knjižarama iz lanca „Delfi“.

Foto: Promo

Najveći domaći izdavač najavljuje do kraja meseca i izlazak „Latinskog glosara“ profesora Vladete Jankovića, istorijskih romana „Zidanje ambisa“ Branislava Jankovića o Nemanjićima i „Bombona od meda“ Milane Vlaović, kao i neobičnu publicističku knjigu profesora Šimona A. Đarmatija „Baba Anujka – Banatska veštica“, o ženi iz sela kod Pančeva, koja se smatra prvim serijskim ubicom u Srbiji.

Foto: Promo

Među knjigama stranih autora, najavljen je skori izlazak romana „Povratak“ Nikolasa Sparksa, romansirana biografija Marlen Ditrih „Ogledalce, ogledalce“ iz pera Pole Bern, ljubavni roman „Novo poverenje“ Mone Kasten, „Male knjižare srećnih krajeva“ Dženi Kolgan, istorijski roman „Gospodarica Rica“, smešten u Francusku u vreme Drugog svetskog rata, komični roman „Sto godina Leni i Margo“ Merijen Kronin, „Tumač bolesti“ dobitnice Pulicera za ovu knjigu priča Džumpe Lahiri…

Pored toga, očekuju se i „Od i Ledeni divovi“ Nila Gejmena, osmi nastavak serijala „Prostranstvo“ Džejmsa S. A. Korija pod nazivom „Tijamatin gnev“, kao i knjiga fantastike namenjene tinejdžerima „Toranj praskozorja“ Sare Dž. Mas.

Vulkan

„Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi“, biografija vođe grupe Nirvana iz pera njihovog menadžera Denija Goldberga samo što je objavljena u prevodu na naš jezik u izdanju „Vulkana“. Ovaj izdavač nedavno je objavio i „Damin gambit“ Voltera Tevisa, kao i „Sumnjičave umove“ Gvende Bond, hit knjigu „Klub ubistava četvrtkom“ Ričarda Ozmana, za ljubitelje krimića i trilera tu su i romani „Kraj igre“ Danijela Kola i „Mreža šaputanja“ Čendler Bejker. Za one koji vole ljubavne romane na policama sa novim izdanjima je i varijacija na temu Pepeljuge pod nazivom „Devojka koja je pronašla svoje srce“ poznate autorke Dženifer Doneli.

Foto: Promo

Pored toga što su objavili Izabrana dela sestara Bronte u dva toma u ediciji sa klasičnom književnošću, u „Vulkanu“ pripremaju i roman „Misterija sestara Bronte: Nestala nevesta“ Bele Elis. Pored toga, ovaj izdavač najavljuje i skori izlazak „Kad jaganjci utihnu“ Tomasa Harisa, upravo na 30. godišnjicu od kako je prema ovoj knjizi snimljen jedan od najsnažnijih trilera svih vremena, kao i „Potpaljivačicu“ majstora horora Stivena Kinga, a u pripremi su i ljubavni romani Amande Kvik „Galerija laži“, „Vojvoda je samo njen“ Elojze Džejms, „Tvrd orah“ Sandre Braun…

Geopoetika

U izdanju „Geopoetike“ nedavno je u ediciji „Retro premijere“ objavljen roman Mirče Elijadea „Mladost bez mladosti“ sa pogovorom reditelja Frensisa Forda Kopole, koji je po ovoj knjizi snimio istoimeni film. Isti izdavač objavio je nedavno i debitantski roman Pita Taunsenda, gitariste grupe The Who.

U knjižarama bi u četvrtak trebalo da se pojavi i zbirka priča pesnikinje Ane Marije Grbić pod naslovom „Srneća leđa“, a pitanje je dana, kako navode u ovoj izdavačkoj kući, i kada će izaći roman ugledne turske autorke Ajfer Tunč „Svetski bol“, sa posebnim tekstom uz tu knjigu u kom autorka govori o prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Dereta

Roman „Dar“, poslednji koji je Vladimir Nabokov napisao na ruskom jeziku, „Blistava republika“ španskog pisca Andresa Barbe i „Psihologija gluposti“ zbog koje je francuski autor Žan Fransoa Marmion pozvao svoje kolege psihologe, filozofe, sociologe i pisce, najnovija su izdanja na policama „Derete“.

Ovaj izdavač priprema za objavljivanje „Vreme između štepova“ Marije Duenjas, smešten u period početka Španskog građanskog rata iz ugla jedne mlade krojačice, koji hvali i Mario Vargas Ljosa, kao i jedno od najznačajnijih dela latinoameričke književnosti, roman „Vrtlog“ Hosea Rivere. Među izdanjima u pripremi su i „Pregled“ britanske autorke Katarine Folkmer i roman „Lone Star“ danske spisateljice Matilde Valter Klark.

Službeni glasnik

Roman smešten u sovjetsku epohu „Pre no umre Brežnjev“ Julijana Đokana jedno je od novih izdanja „Službenog glasnika“, a ovih dana objavljen je i roman „Bog stanuje u Vedingu“ Regine Šer (nagrađivane autorke romana „Borovica“), smešten u „crveni“, siromašni kraj Berlina, u kom priča seže do perioda nacizma.

Foto: Promo

Isti izdavač nedavno je objavio i prvu Antologiju japanskog eseja kod nas, u izboru Kajoko Jamasaki, a nešto ranije i „Konfabulacije“ Džona Berdžera sa autorovim beleškama i crtežima.

Arhipelag

Izdavačka kuća „Arhipelag“, nakon nedavno objavljene zbirke novela „Prva i poslednja ljubav“ slovačkog pisca Pavela Vilikovskog i romana „Četvrak“ bugarske književnice Zdravke Evtimove, priprema istorijski roman Nikole Moravčevića „Knez Lazar“ i zbirku pesama glumca Radoslava Raleta Milenkovića pod nazivom „Prazna gnezda“.

Akademska knjiga

Novosadska „Akademska knjiga“ objavila je roman čuvenog ruskog pesnika Andreja Belog „Petrograd“, smešten u vreme revolucije 1905. godine, u prevodu Milice Nikolić, nedavno je izašla i knjiga Mijata Lakićevića „Desimir Tošić: Između ekstrema“. Iz ove kuće najavljuju i skori izlazak romana „Godine s Laurom Dijas“ Karlosa Fuentesa.

Booka

Beogradska „Booka“ ovih dana objavila je roman „Ljubavni život“ izraelske autorke Cruje Šalev, a malo pre toga i debitantski roman Elene Ferante „Mučna ljubav“ i „Teskobu večeri“ dobitnika/ce Međunarodne Bukerove nagrade za 2020. godinu Marike Lukas(a) Rejnefeld(a).

Foto: Promo

Ovaj izdavač za 12. mart najavljuje izlazak romana Saše Stanišića, autora poreklom iz BiH, a afirmisanog u Nemačkoj, a ko kraja meseca i „U proleće“ Karla Uvea Knausgora, treći deo njegovog „kvarteta godišnjih doba“.

Kontrast

Izdavačka kuća „Kontrast“ objavila je upravo „Vrijeme prije jezika“, novu zbirku pesama Monike Herceg, jedne od najznačajnijih pesnikinja mlađe generacije, a nešto pre toga i roman austrijske pesnikinje Ingeborg Bahman pod nazivom „Malina“.

Ovaj beogradski izdavač nedavno je predstavio i roman vodećeg savremenog rumunskog pisca Mirče Kartareskua „Zaslepljenost – levo krilo“, a ovih dana bi trebalo, kako najavljuju, da se u knjižarama pojavi i roman „Nerazdvojne“ Simon de Bovoar, dugo čuvan u arhivi kao suviše lična priča autorke.

Štrik, Arete, Radni sto

Izdavačka kuća „Štrik“ objavila je nedavno zbirku 12 priča Edne O’Brajen „Pokretne slike“, romane „Lizuška, 11 godina“ rumunske spisateljice Dojne Rušti, „Tavanice“ češke autorke Zuzane Brapcove, knjigu „Moj mačkoljubivi život“ Svetlane Slapšak i knjigu poezije švedske pesnikinje An Jederlund.

Foto: Promo

U pretprodaji se kod istog izdavača može naći roman jedne od najprevođenijih mađarskih autorki Magde Sabo „Ulica Katalin“, „Asimetrija“ američke spisateljice Lise Halidej i „Zelene voćke“ Violete Greg.

U izdanju „Aretea“ izašla je knjiga „Jungov čarobni krug: Moć mandale“ iz pera jednog od najznačajnijih psihoanalitičara svih vremena, a izdavač „Radni sto“ predstavio je zbirku priča „Avgust“ Kriste Volf.

Čarobna knjiga

Novosadska „Čarobna knjiga“ ovih dana objavila je roman o usponu i padu Komanča „Carstvo letnjeg meseca“ S. K. Gvina, nešto ranije i „Grad od pare“ popularnog španskog pisca Karlosa Luisa Safona, a na policama ovog izdavača, poznatog najpre po stripovima, našli su se i „Beli vitez“, „Kletva Belog viteza“ i „Mračno ogledalo“ iz serijala o Betmenu i Magnusov „Neznanac: Nove avanture“ Danijele Broli.

U svoju akciju „Leteći start“, u okviru koje mogu da se obezbede nova izdanja sa 30 odsto popusta, uvršteni su druga i treća knjiga iz „Mebijus kolekcije“, a u priremi su i „Drakula – strip“ Žorža Besa, kao i dva toma „Ostrva paukova“ Dena Slota.

Knjige za decu

Knjiga poznate i nagrađivane autorke za decu Vesne Aleksić „Princezin rođendan“, namenjena predškolcima i mlađim osnovcima, izašla je ovih dana u izdanju „Kreativnog centra“.

Foto: Promo

Izlazak ilustrovane knjige „Žirafe ne znaju da plešu“ za decu od tri do šest godina popularnog dečjeg autora Džajlsa Andrea u izdanju „Lagune“ zakazan je za sutra, a isti izdavač, nakon što je objavio „Anjin svet“ Lele Stojanović do kraja meseca najavljuje i „Narodne priče i umotvorine za decu“, „Laku noć, deco“ sa pričama različitih autora za najmlađe, kao i „Lukinu svemirsku avanturu“ grupe autora.

U „Vulkanovoj“ ediciji „Vulkančić“ objavljene su upravo „Mali hrabriša“ i „Mala ćutalica“ Nikole Kinira za najmlađe čitaoce, a za one tek nešto starije tu je „Pet prijatelja u poslednjoj avanturi“ Inid Blajton, kao i Enciklopedija zanimljivih činjenica grupe autora.

„Čarobna knjiga“ samo što je objavila „Beli jelen“ Ane Grigorjev sa njenim ilustracijama, a beogradska „Odiseja“ je za najmlađe čitaoce priredila ilustrovani priručnik „Čudno vreme – zašto se klima menja“ Laure Ertimo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar