Novi film Olega Novkovića “Živ čovek” premijerno u Kotbusu

Kultura 16. okt. 202016:04
Podeli:
Iz filma "Živ čovek" Olega Novkovića Foto: Jovan Ilić/FCS

Novi film reditelja Olega Novkovića “Živ čovek" premijerno će biti prikazan u glavnom takmičarskom programu 30. Filmskog festivala u Kotbusu, saopšteno je danas iz Filmskog centra Srbije.

Kako se navodi, Novkovićev film jedno je od dvanaest istočnoevropskih dugometražnih ostvarenja koje će se od 3. do 11. novembra nadmetati za nagrade u pomenutom nemačkom gradu.

Još jedan srpski film biće prikazan u glavnom programu – reč je o “Oazi” Ivana Ikića, koja je svetsku premijeru imala nedavno u na Filmskom festivalu u Veneciji gde je nagrađen za najbolji evropski film u programu „Dani autora“.

Oleg Novković je u Kotbusu dva puta nagrađivan za filmove „Rudarska opera“ (2006) i „Beli beli svet“ (2010).

Oleg Novković Foto: TANJUG / RADE PRELIC / an

“Njegov novi film ‘Živ čovek’ je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu”, saopštavaju iz Filmskog centra koj ije podržao nastanak ovog filma.

– Sa nestrpljenjem očekujem da vidim film. Moj je utisak da smo napravili jedan veoma zanimljiv, pametan, emotivan i pravi rokenrol film. Milena Marković je napisala odličan scenario i moram krajnje sebično da dodam vrhunsku ulogu Đele, koju ja igram. Đela nosi ceo film i za mene je to bilo pravo zadovoljstvo – rekao je tumač glavne uloge Nikola Đuričko.

Pored njega igraju još i Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović i drugi.
– Nada Šargin igra moju suprugu, još jednom je potvrdila da je u vrhuncu svoje forme, Bojan Žirović igra mog drugara i mislim da se naš privatni odnos samo preslikao na film.

Želeo bih da pomenem i mlade glumce koje ćete imati prilike da vidite a to su: Jana Bjelica, Filip Hajduković i Iva Milanović. Sa Olegom Novkovićem sam samo jednom radio pre ovog filma ali znam dobro za njegov profesionalizam, njegovu posvećenost, strast i temeljne pripreme, što ni ovog puta nije izostalo. Hteo bih da iskoristim priliku i da se zahvalim Urošu Laziću i Ljiljani Đuričko, producentima filma, koji da su prepoznali ovaj tekst i koji su svim silama omogućili da imamo zaista vrhunske uslove i potpunu posvećenost ovom projektu. Nadam se da će i publika sa nama podeliti radost i uzbuđenje koje smo mi kao i cela ekipa ugradili u ovaj film – poručio je Đuričko koji već neko vreme sa porodicom živi u Sjedninjenim američkim državama.

Koproducenti filma su “Ostlicht filmproduktion gmbh” iz Nemačke i “The Chouchkov Brothers” iz Bugarske.

Komentari

Vaš komentar