Predstava “Lažljivice”, Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović Foto:Promo/Atelje 212/Boško Đorđević

Zašto samo ja da budem nesrećna? Neka svi budu nesrećni!… Ja sve mrzim, svima ću da vam život zagorčam! Gadovi… sve vas mrzim. Gnjide, lopurde, ološu, muljatori. Stoko neosvešćena, sve ću da vas ojadim, život ću da vam zagorčam… Imam spisak. Idem kod sledeće nakaze, izgovara Serafima Margaritovna dok Margarita Serafimovna jede štrudlu koja se kruni dok grca u suzama.

Već na poslednjoj replici, publika u dupke punoj sali Akzent teatra bila je na nogama i ovacijama je pozdravila Jelisavetu Seku Sablić i Goricu Popović, koje su 3. oktobra sa predstavom „Lažljivica“ Ateljea 212 gostovale u Beču.

Obračun sa kriminalcima

Ovu bolnu, toplu i duhovitu priču Nikolaja Koljade o samoći i potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima, koju je režirao Stefan Sablić, naši gledaoci u austrijskoj prestonici s nestrpljenjem su iščekivali.

– Mnogo volim ovaj komad, u njemu pronalazim neke svoje lične obračune sa životom koji nam se nudi. Sa ovom publikom u Beču sam ovo veče doživela kao jedan praznik. Čini mi se da su se prvenstveno zabavljali, što najviše volim, ali ono što je najvažnije jeste da su sve razumeli. Apsolutno su razumeli podtekst svake replike. Ovaj Koljadin tekst je politički i mislim da su ljudi čuli na pravi način reči ove starije žene koja se obračunava sa tajkuni, pljačkašima, kriminalcima – rekla je za list „Nova“ Jelisaveta Seka Sablić u ulozi Serafime Margaritovne nakon izvođenja u Akzent teatru.

Foto: YU planet TV

Junakinje komada „Lažljivica“ su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija. Svađaju se, sumnjaju, negiraju i sećanja i živote jedna drugoj, dovode u pitanje istinitost i tvrdnji i postojanja svake od njih. Sumnjajući jedna u drugu, posumnjaju i u sebe i za kratko vreme obe gube krhke oslonce svojih tužnih neprimetnih života.

Povratak u teatar

– O, kako je lepo vratiti se. Atelje 212 ovde godinama dolazi, nosimo sa ovog mesta najlepša iskustva, uvek smo igrali pred punom salom i nikada nije bilo razlike između publike u Beogradu i Beču. Došli smo posle mnogo vremena kod svojih, vrata su se ponovo otvorila i radujemo se. Raduje me što je publika na pravi način razumela ovaj mali, divan, dirljivi Koljadin komad – u dahu nam je rekla Gorica Popović koja je igrala Margaritu Serafimovnu, iskreno ushićena što se vrata pozorišta ponovo otvaraju i za gostujuće predstave.

A ispred Akzent teatra, poznatog po gotovanjima pozorišta iz celog sveta, te večeri je vladala svečana atmosfera. Publika je stigla sat vremena pre izvođenja iz više razloga. Jedan je obavezna procedura, a drugi da se vide i ispričaju sa prijateljima od kojih ih je korona razdvojila protekle godine a sada ih je pozorište ponovo spojilo.

Foto: YU planet TV

Inače, u februaru 2020. u ovom pozorištu je gostovala predstava „Balkanski špijun“. „Lažljivica“ je prva predstava koja je otvorila vrata testra za domaće komade u austrijskoj prestonici. I rasprodata je.
A da bi događaj bio potpun, organizatori su u Beč doveli kompletnu ekipu Ateljea 212 – glavnog organizatora, tehničkog direktora, insipcijenta, suflerku, dekoratera, rekvizitere, garderoberku, majstore svetla i tona… Ukupno ekipu od 12 ljudi. Jer, ovo nije bila „tezga“ nego praznik umetnosti, prilika za dirljiv susret glumaca sa zemljacima željnim pozorišta. Bila je to prava svetkovina što se videlo i po izgledu gledalaca, besprekorno doteranih i radosnih što teatar ponovo radi!

„Lažljivica“ je počela da živi u Beogradu 7. februara 2020. ali ju je korona sprečila da zaživi. U Ateljeu 212 naredno izvođenje je 16. oktobra na Sceni Mira Trailović.Pečat na nadlaktici

Austrijanci su vrlo rigorozni. U Akzent teatar može da uđe onaj ko je preležao koronu, ko je vakcinisan ili ima PCR tekst koji nije star duže od 48 sati. Broj gledalaca ograničen je na 500, koliko je ih bilo te večeri.

Da biste ušli u pozorište potrebno je da priložite potvrdu o vakcinaciji ili zeleni sertifikat, potom popunjavate formular sa ličnim podacima, i obavezno je da nosite masku model FFP2 koja je jedina zakonski priznata. Nakon toga, dežurni službenici u teatru overavaju pečatom vašu nadlakticu da ste ispunili uslove da prisustvujete događaju za koji ste kupili ulaznicu.

Bonus video: Reflektor teatar – „Ćao svima“ predstava o drugoj strani medalje influenserskog života

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar