Marko Blagojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Promo/ Beogradska filharmonija

I posle više od dve godine od smrti Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija je u v.d. statusu, a stogodišnji jubilej slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme već deset godina, i bez čvrstih uverenja da će se zidati naša nova dvorana. Ovo je bio samo delić apela članova Beogradske filharmonije pre neki dan uoči koncerta na Kolarcu.

I nakon što su se filharmoničari javno pobunili, konstatovavši da su na rubu propasti, oglašavali su se mnogi, od v.d. direktora Darko Krstić, do ministarke za kulturu Maje Gojković. Ministarka je bila stava da se „ne treba na taj način tražiti bilo šta“, jer su svima otvorena vrata Ministarstva kulture i Vlade Republike Srbije. Takođe je zlonamernim nazvala „dezinformacije da je Vlada Srbije odustala od izgradnje nacionalne koncertne hale koja je bila jedna od velikih ideja Ivana Tasovca“.

I ministar za javna ulaganja Marko Blagojević takođe za Nova.rs tvrdi da se od toga nije odustalo. Naprotiv, s obzirom da se projekat za građevinsku dozvolu, koja se odnosi na izgradnju nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije na parceli od 16 hektara, između Ušća, Palate Srbija i Bulevara Mihaila Pupina i Nikole Tesle, ukupne površine zdanja 57.911 metara kvadratnih, privodi kraju.

Upitan šta konkretno znači privodi se kraju i postoji li neki datum, Marko Blagojević za naš sajt objašnjava:

– To zavisi od nekoliko faktora. Sada smo razmatrali različite opcije shodno fidbeku koji je projektant dobio od protivpožare policije i Sektora za vanredne situacije. Projekat mora da se upodobi tome. I nakon toga može da bude završen projekat za građevinsku dozvolu. Ali, to nije kraj faze pripreme projekta. Nakon što bude završen i usvojen projekat za građevinsku dozvolu, sledi izrada projekta za izvođenje. I tek potom, kada projekat za izvođenje bude gotov, smatramo taj projekat spremnim za realizaciju – navodi naš sagovornik.

S obzirom da je ministarka kulture Maja Gojković izjavila da je Beogradska filharmonija deo programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“, pitamo Blagojevića da li je to onda rok za završetak zdanja?

– Naveo sam tačno korake, koji treba da budu sprovedeni do trenutka kada bude bilo moguće raspisati nabavku i ugovoriti uslugu izvođenja radova na izgradnji tog objekta. Očekujem da do kraja ove godine projekat za izvođenje bude spreman za realizaciju, nakon čega može da bude raspisana nabavka. Po sprovedenoj nabavci mogu da budu ugovoreni radovi, da bi onda mogli da počnu da se izvode. U ovom trenutku ne znam tačno koliki bi bio rok, ali u principu bi to do tog vremena moglo sve da bude gotovo – priča ministar.

Marko Blagojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećamo Blagojevića na ono što je februara 2021, tada kao v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kazao za Nova.rs – da će Nacionalna koncertna dvorana, čiji će primarni korisnik biti Beogradska filharmonija, koštati 120 miliona evra i biti izgrađena na Ušću do 2024. godine…

– Sigurno to nisam rekao. Nemoguće. Možda sam tad rekao da će projekat biti gotov, a ne sama zgrada. Znam kad je ugovoren posao, znam koliko je vremena potrebno da bi se projekat spremio za realizaciju. Za projekat takve vrednosti treba vam samo šest meseci za nabavku. Možda se nismo razumeli… Tek s jeseni 2021. je počeo da se radi projekat. Tako da nisam nikako mogao da kažem da će zgrada biti gotova, a možda jesam da će projekat biti spreman i radovi početi.

No, kad smo mu poslali tekst, objavljen na našem sajtu 16. februara 2021. pod naslovom „Filharmonija u dvorani od 120 miliona evra na Ušću“, ponovio je da je tek krajem te godine počeo da se izrađuje projekat, dodavši:

– Govorimo o snu generacija muzičara. Priča o izgradnji dvorane je aktuelna decenijama, a niko nije prstom mrdnuo. Bar smo pokrenuli nešto, znači da neko, ipak, jeste radio. I posle višedecenijske priče, do kraja godine konačno projekat, san generacija i generacija muzičara, može da bude spreman za realizaciju.

Foto: Promo/ Beogradska filharmonija

Prepreka tome, kako još navodi, ne može više da bude ni to što već mesecima imamo tehničku vladu, i što se još uvek ne naziru obrisi nove.

– Projektovanje je ugovoreno i projektant radi svoj posao. Privodi se kraju rad na izradi projekta za građevinsku dozvolu, a to da li je ova vlada u tehničkom mandatu ne održava se ni na koji način na sam proces pripreme projekta. Uprava Beogradske filharmonije je neposredno uključena u sve aktivnosti pripreme projekta. Pre neki dan smo imali onlajn sastanak sa projektantima, na kom je bio i vršilac dužnosti direktora Filharmonije. Ako govorimo o pripremi projekta i izgradnji novog objekta Beogradska filharmonija je sve vreme bila uključena u svakom koraku. I biće, sve dok ne bude spreman za realizaciju.

Foto: Promo/ Beogradska filharmonija

Podsetimo, još aprila 2022. godine tim projektnog studija Amanda Levete Architects iz Londona pobedio je na međunarodnom konkursu za arhitektonsko idejno rešenje buduće koncertne dvorane Beogradske filharmonije na Novom Beogradu u Bloku 13. Tad se moglo se čuti da će tu biti organizovane i operske i baletske predstave. A s obzirom da su nedavno predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić najavili da će novi dom Nacionalne opere i baleta, ipak, biti Hala 1 Beogradskog sajma, Marko Blagojević ističe na kraju da o tome nema saznanja, jer to ne spada u resor koji vodi.

– Činjenica je da je ovaj objekat, o kojem pričamo, prvenstveno pravljen za potrebe Filharmonije. Verovatno je tu moguće i izvođenje opere ili baleta. Ali, projektovan je prvenstveno za potrebe orkestra kakav je Beogradska filharmonija.

Bonus video: Apel filharmoničara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare