Foto: Shutterstock

Članovi pet umetničkih udruženja i organizacija, koji su zajednički osnovali Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije, pokrenuli su kampanju na internetu da bi se prikupila novčana pomoć za 20 radnika i radnici u kulturi. Pozvani su i pojedinci da najugroženijima pomognu slanjem SMS-a na za to posebno otvoren broj 7300.

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Udruženje likovnih kritičara AICA Srbija, Stanica – Servis za savremeni ples, BAZAART i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) osnovali su Fond solidarnosti, kao što smo već pisali, sa ciljem da se preko njega obezbedi pomoć za umetnike i radnike u kulturi koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez ikakvih primanja, a nisu obuhvaćeni merama pomoći Vlade Srbije, pošto nemaju status samostalnog umetnika. U prvoj fazi je, zahvaljujući pre svega Fondu za otvoreno društvo i Švajcarskoj agenciji za razvoj, sakupljeno 38.000 evra, a taj novac je nakon konkursa dobilo 150 pojedinaca u vidu jednokratne novčane pomoći od po 30.000 dinara.

Međutim, u Asocijaciji NKSS navode da je za veoma kratak vremenski period pristiglo više od 1.000 zahteva za jednokratnu pomoć.

„Zahvaljujući podršci međunarodnih donatora, obezbeđena je pomoć od 30.000 dinara za 150 umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica koji su ostali bez većeg dela ili svih prihoda u ovom periodu, a nisu obuhvaćeni merama Vlade Republike Srbije i ostalih državnih organa. Fond je namenjen svim radnicama i radnicima u kulturi i umetnicima koji su zbog vanrednog stanja i krize izazvane pandemijom ostali bez ikakvih primanja, ali i onima od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi kulturna i umetnička produkcija (u ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehničari, itd) i koji nemaju nikakvih zagarantovanih radnih prava“, navedeno je u saopštenju.

Za korišćenje sredstava Fonda mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja koosnivača, a prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaće, kako je pojašnjeno, oni koji se nalaze u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

„Posebno želimo da pomognemo onim kulturnim radnicima i radnicama koji su nezaposleni, koji plaćaju rentu za stan, koji imaju penziju ispod proseka i koji izdržavaju porodice bez drugih primanja“, istakli su u Asocijaciji NKSS.

Cilj nove faze kampanje je obezbeđivanje pomoći za bar još 20 kulturnih radnika i radnica kojima je u periodu pandemije „osporeno pravo na rad, pa samim tim ugrožena egzistencija, kao i egzistencija njihovih porodica“.

„Zato pozivamo građane Srbije, pojedince, grupe i pravna lica, da doniraju sredstva koja će biti upotrebljena za ovu namenu. Iznos je manje važan, važnija je spremnost da budemo solidarni“, poručili su koosnivači Fonda solidarnosti koji su pokrenuli „crowdfunding“ kampanju.

Novac se može donirati preko sajta donacije.rs, preko žiro računa Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (za FOND SOLIDARNOSTI): Komercijalna banka, broj 205-351975-08, a donacije od 200 dinara SMS porukama na broj 7300.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare