Foto:Nebojša Babić

Glumac, scenarista, reditelj i muzičar Nikola Pejaković Kolja u vreme (samo)izolacije zbog koronavirusa kaže da izbegava da čita knjige, ali je priredio izbor muzike za slušanje kod kuće i podelio plejlistu kako bi boravak kod kuće bio lakši.

Kolja očekuje da mu uskoro bude objavljen novi singl “Meksikanac”, prvi studijski rad posle odlično prihvaćenog albuma “4 Prsta” (2018). U međuvremenu je, kao i većina njegovih sugrađana, bio primoran da na ono što radi pritisne dugme za pauzu, ali je pripremio plejlistu i podelio je sa fanovima.

„Kako god okreneš, to je bluz“, kaže Kolja opisujući svoju muziku, ali se i u njegovom izboru mogu naći pesme kantri i folk kantautora, ponešto primesa soula i fanka, a tu je i jedna veteranka za bubnjevima.

Koljinih top 5 za ove dane:

Kris Stejplton

Američki kantautor Kris Stejplton (Chris Stapleton) ima za sobom tri albuma i brojne snimljene žive nastupe. Kolja se odlučio za njegov kraći koncert:

A tu je i zanimljiv „živi“ duet sa pop pevačem Džastinom Timberlejkom:

Brendi Karlajl
Brendi Karlajl (Brandi Carlile), kantautorka iz Vašingtona, dobitnica više „Gremija“ za svoju muziku u kojoj spaja više žanrova, od roka i alternativnog kantrija do folka.

Čarls Bredli

Čarls Bredli (Charles Bradley), pre dve godine preminuli pevač, važi za „staru dobru školu“, a poznat je najviše po svom pristupu soulu i fanku iz zlatne ere ovih stilova šezdesetih i sedamdesetih godina.

Dorotea Telor

Doroteu Tejlor (Dorothea Taylor) nazivaju i “kumom bubnjeva”, jer je ovaj instrument počela da svira sa 13 godina. U međuvremenu je postala i šefica benda. U Koljinom izboru slušamo i razgovor sa njom i njene odlične žive izvedbe.

Upitan za to kakve još aktivnosti preporučuje ljudima tokom boravka u višenedeljnoj izolaciji, Kolja dodaje:

„I neka ne čitaju knjige; neka razmišljaju, pričaju sa svojima, sami sa sobom, pišu, slikaju, pevaju; neka se resetuju. A ako već hoće da čitaju, neka čitaju samo poeziju. Izbegavati beletristiku; to je šareno, maštovito smeće”.