Dušan Kovačević i Saša Milenković Foto: Goran Srdanov/Vesna Lalić/Nova.rs

Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja nije ugrožen zbog povlačenja dva filma, a nama ni na kraj pameti nije bilo da bilo koga ponizimo, naročito ne Dušana Kovačevića, kaže za Nova.rs Saša Milenković direktor ove, 46. po redu smotre koja počinje u petak.

Nakon reditelja Dušana Milića koji je svoj film „Mrak“ povukao s Festivala filmskog scenarija Vrnjačka Banja, a potom i Siniše Cvetića s ostvarenjem „Usekovanje“ i ekipa filma „Nije loše biti čovek“ scenariste i reditelja Dušana Kovačevića nezadovoljna je odlukama čelnika ove smotre stare gotovo pola veka, koja se održava od 12. do 16. avgusta.

A do svega je došlo zbog toga što je bilo predviđeno odlukom festivalskih čelnika, da pomenuti filmovi budu prikazani u bioskopu, a ne na Letnjoj pozornici u Vrnjačkoj Banji, i to ne u večernjem, već popodnevnom terminu – od 16 časova.

I dok ga od starta smotre, koju otvara ostvarenje „Ala je lep ovaj svet“, deli tek koji dan, Saša Milenković direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, osvrćući se na čitavu halabuku poslednjih dana objašnjava za naš sajt da su imali prijavljenih tridesetak filmova.

I baš zbog velikog broja prijavljenih naslova, prvi put posle nekoliko godina morali su, kako ističe Saša Milenković za Nova.rs, da uvedu selektorsku komisiju koja je izbor suzila na 16 naslova:

– Filmove smo razvrstali za prikazivanje onako kako je bilo moguće na Letnjoj pozornici i u Vrnjačkom bioskopu. Imamo mogućnosti da na Letnjoj pozornici prikažemo samo sedam filmova u terminima od 20.30 časova i od 22.30 sati, a sve ostalo ide u bioskop. Meni je veoma žao što je to tako, ali jedina druga mogućnost jeste da produžimo trajanje festivala, što je nemoguće. Ili, drugo da dogodine selektujemo svega sedam filmova koliko može da bude prikazano na Letnjoj pozornici. Ali, smatram da filmovi, što više njih, treba da budu prikazani na festivalima. Na kraju, žiri vrednuje scenario samih filmova i gleda ih izdvojeno od publike, tako da uopšte nije bitno gde se ostvarenje prikazuje – misli Milenković.

Saša Milenković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sa stavom produkcijske kuće „Art&Popcorn“, koja stoji iza filma „Nije loše biti čovek“ da tim činom – projekcijom u ponedeljak od 16 sati u bioskopu „ponižavaju autore kojima je festival posvećen“ Milenković se nikako ne slaže:

– Mi vrlo dobro znamo ko je ko, i u tome nema nikakve polemike. Nije nam ni na kraj pameti da bilo koga ponizimo na taj način time što smo film predvideli za bioskop, odnosno Letnju pozornicu, a kamoli Dušana Kovačevića.

O tome koji su filmovi predviđeni za prikazivanje na Letnjoj pozornici, a koji u bioskopu odlučivala je selektorska komisija u kojoj su bili profesor Radenko Ranković, izvršni producent Marko Jovičić i naš sagovornik, direktor festivala Saša Milenković.

I dok shvata sve što navode producenti Kovačevićevog filma, Milenković ističe da nikako ne mogu da im „izađu u susret“ i ponude drugi, kako traže iz „Art&Popcorna“, „adekvatniji termin od onog od 16 časova“:

– To je nemoguće, jer je ceo program gotov, odštampan, i nema tu više nazad. Filmovi su dobili svoje termine i to je to!

Festival filmskog scenarija
Publika na Letnjoj pozornici Foto:Nova.rs

A povlačenje dva filma „Mraka“ i „Usekovanja“ s festivala, kako kaže naš sagovornik, neće imati velike reperkusije na sam program 46. smotre:

– Sada bismo nešto još gore napravili kada bismo bilo šta menjali. Meni je žao što je došlo do povlačenja filmova, ali festival nije time ugrožen. Nikakve zle namere s naše strane nije bilo. Mi poštujemo sve scenariste i reditelje. A ako već govorimo o ugroženosti na koje se pozivaju neki autori, smatram da je drugi film koji se prikazuje na Letnjoj pozornici od 22.30 sati daleko ugroženiji nego onaj koji je predviđen za bioskop. Jer, prikazuje se uveče, traje do kasno u noć i možda je i bolji termin u bioskopu od 16 sati – zaključak je Saše Milenkovića.

Bonus video: Predstavljanje filma „Nije loše biti čovek“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare