Film Mrak
Slavko Štimac scena iz filma Mrak Foto:Kiril Prodanov

Film "Mrak" Dušana Milića, iako najavljen u takmičarskom programu, neće učestvovati na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji se održava od 12. do 17. avgusta, jer je reditelj povukao svoj film.

– Nema tu nekog skandala, jednostavno, ponuđen mi je neodgovarajući termin. Zapamtio sam taj festival, sa projekcijama na otvorenom, a organizatori su moj film stavili u neki od bioskopa, u ponedeljak, u 16 časova. Moja ideja i želja je da „Mrak“ vidi što više ljudi, a ne njih desetak koji će, možda, u tom terminu doći u bioskop – ističe Milić.

Premijerno prikazan na 50. Festu, ovaj psihološki triler, inspirisan istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, dobio je odlične kritike, a dobio je i nagradu publike u Trstu.

Film obrađuje potresnu životnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, u sablasnoj kući okruženoj gustom šumom. Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog KFOR-a čija prekomanda, ipak, menja sve.

Film Mrak
scena iz filma Mrak Foto:Yana Lozeva

U filmu igraju Slavko Štimac, Danica Ćurčić, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Daren Peti, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović i drugi.

– Neizmerno mi je žao što je gospodin Milić odustao od učešća na Festivalu u Vrnjačkoj banji. Pokušali smo da mu objasnimo da je u konkurenciji 16 filmova i da nisu svi mogli da dobiju termin na otvorenoj pozornici, jer jednostavno trajanje festivala i termini projekcija koju su moguće tek kada padne mrak, nisu bile dovoljne za sve. Samo šest filmova je bilo moguće prikazati na pozornici plus jedan dokumentarac rađen u Vrnjačkoj banji kao omaž rokenrol sceni. Ovi ostali, a bilo ih je 10, sada u ovim okolnostima devet, biće prikazani u bioskopskoj dvorani. Među njima su i filmovi reditelja Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ kao i „Nebesa“, Srđana Dragojevića, pa se nisu bunili – rekao je direktora „Kulturnog centra“ Vrnjačke Banje, koja organizuje pomenuti festival Saša Milenković za „B92“.

Bonus video: Rakočević- “Mrak“ je najbolji film reditelja Dušana Milića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar