Foto: Dave Thompson / PA Images / Profimedia

Pamtiću te uvek sa osmehom, poručio je Pol Makartni, opraštajući se od Gerija Marsdena, vođe liverpulskog benda Gerry and the Pacemakers, poznatog po hitovima You'll Never Walk Alone i Ferry Cross the Mersey, preminulog juče u 79. godini.

„Geri je preminuo posle kraće bolesti koja nije u vezi sa kovidom-19. Njegova supruga, ćerke i unuci su skrhani bolom“, saopštila je juče porodica muzičara.

„Geri je bio drugar iz vremena naših početaka u Liverpulu. On i njegova grupa bili su nam najveći rivali na lokalnoj sceni. Njegova nezaboravna izvođenja ‘You’ll Never Walk Alone’ i ‘Ferry Crossed the Mersey’ ostala su u srcima mnogih ljudi kao podsetnik na radosno vreme u britanskoj muzici“, počučio je Pol Makartni, basista Bitlsa, i dodao: „Saosećam sa njegovom suprugom Polin i porodicom. Vidimo se, Geri. Pamtiću te uvek sa osmehom“.

I Ringo Star, bubnjar Bitlsa, oprostio se od Marsdena i izrazio saučešće njegovoj porodici.

Gerry and the Pacemakers svirali su redovno sa Bitlsima, a delili su i istog menadžera – Brajana Epstajna. Prvi put svirali su zajedno, zabeleženo je, u junu 1960. godine, još u vreme kada su se Bitlsi zvali Silver Beetles, a krajem te godine potpisali su ugovor da, kao i čuvene „bube“, odu u Hamburg i sviraju tamo u klubovima.
„Otišli smo tamo sa Bitlsima i dobro smo se zabavljali“, sećao se Marsden.

On je godinu ranije osnovao grupu sa bratom Fredom, Lesom Čedvikom i Arturom Mekmahonom.
Iz legendarnog liverpulskog kluba Kavern takođe su se oprostili od Marsdena, poručujući da se „sa rečju legenda često preteruje, ali Geri ne samo što je bio legenda, nego je bio i veliki prijatelj Kaverna“ i dodajući da je u tom prostoru svirao više od 200 puta, a da je bio „uvek zabavan i fantastičan pripovedač“.

Gerry and the Pacemakers su dospeli na top liste 1963. godine sa prva svoja tri singla: pesmama Miča Mareja „How Do You Do It?“, u produkciji Džordža Martina (prethodno su je snimili i Bitlsi) i „I Like It“, a potom i sa „You’ll Never Walk Alone“.

Obradom „You’ll Never Walk Alone“, koju su Ričard Rodžers i Oskar Hamerstin napisali za mjuzikl „Karusel“ 1945. godine, a posebno zbog toga kako ju je Geri Marseden izvodio, pošto mu je to bila omiljena pesma od kako ju je čuo u detinjstvu, stekli su svetski slavu i ona je postala njihov zaštitni znak.

Osim toga, postala je i nezvanična himna fudbalskog kluba Liverpul, čiji su članovi benda bili veliki navijači, a pevana je i na mnogim drugim evropskim stadionima.

Ova pesma ponovo se našla u fokusu javnosti proletos, nakon što je Marsden pozvao sugrađane da je pevaju sa svojih prozora i pragova tokom izolacije zbog pandemije koronavirusa, a na vrhu top liste našla se verzija kapetana Toma Mura, snimljena sa ciljem da se prikupi novac za pomoć medicinarima.

Sledeći veliki hit Gerija i njegovog benda bio je „Ferry Cross the Mersey“ iz 1964. godine. Pesmu za koju je Marsden napisao muziku i reči obradio je 20 godina kasnije liverpulski pop bend Frenkie Goes to Hollywood, a pevač tog benda Holi Džonson priključio se vođe Pacemakersa i Polu Makartniju da je snime i 1989. za pomoć porodicama 96 poginulih navijača Liverpula nakon što se srušila tribina na stadionu Hilsborou u Šefildu.

Marsden je i autor većine pesama za film „Ferry Cross the Mersey“ u kojem su igrali članovi benda, a negde u to vreme na top liste dospeo je još jedan njihov veliki hit: „Don’t Let the Sun Catch You Crying“ (1964).

Bend se, nakon uspeha u Britaniji i Americi, raspao 1967. godine, da bi se potom ponovo okupili 1973. godine da bi snimili pesme za čuvenu emisiju Džona Pila na BBC-u, a Marsden je potom pod istim imenom povremeno nastupao i kasnije, praćen različitim muzičarima. U međuvremenu je izgradio karijeru TV zabavljača.

Marsden se oženio Polin 1965. godine, sa njom je ostao do kraja života i imali su dve ćerke. Marsdenova ćerka Ivet rekla je novinarima da su ona i njena sestra Viki izuzetno ponosne na oca, navodeći da im je dodatno žao što je on preminuo u bolnici, a zbog striktnih pravila nisu mogli da budu uz njega u poslednjim trenucima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar