Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Kapetan Tom Mor, veteran iz Drugog svetskog rata, svoj 100. rođendan dočekuje na prvom mestu muzičkih top-lista sa singlom “You'll Never Walk Alone”, snimljenim u znak podrške britanskim medicinarima u borbi protiv koronavirusa.

Kapetan Tom snimio je pesmu u dobrotvorne svrhe u duetu sa muzičarem Majklom Bolom, uz pratnju hora medicinara (The NHS Voices of Care Choir) i postao je simbol nade i zajedništva u Velikoj Britaniji u ova vremena, pišu britanski mediji.

Veteran je do sada prikupio više od 30 miliona funti za pomoć medicinarima, a njegova verzija evergrina “You’ll Never Walk Alone” najprodavaniji je singl od početka godine.

Tom Mor puni danas 100 godina i postao je najstariji izvođač koji je dospeo na prvo mesto top-liste u istoriji popularne kulture.

– Kakve divne vesti! Moji unuci ne mogu da poveruju da sam na vrhu top-liste – bila je prva reakcija Kapetana Toma Mora iz Bedfordšira, gde živi sa ćerkom Hanom i njenom porodicom.

Na drugom mestu je Vikndova „Blinding Lights“, a zanimljivo je da je, kada se pojavila mogućnost da njegova pesma pretekne dobrotvorni singl, popularni kanadski muzičar pozvao svoje fanove da podrže Kapetana Toma.

Veteran se, kako prenosi britanski „Gardijan“, zahvalio Bolu, horu i javnosti, ali i kanadskoj zvezdi, poručujući: „Svi smo u ovome zajedno, zauvek sam vam zahvalan za podršku, a sve to potvrđuje reči pesme ‘nikada nećeš hodati sam'“.

Kapetan Tom danas slavi 100. rođendan Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Kapetan Tom se Abelu Tesfeju, poznatijem kao Viknd, zahvalio i porukom na Tviteru:
„Dragi bože, kako je to pažljivo od tebe, Viknde. Bendži mi kaže da si veoma talentovan i veoma popularan! Kakav lep gest. Hvala ti!”, naveo je zvanično prvi na top-listi u postu.

Majkl Bol je na top-listama dobacio do drugog mesta, pesmom „Love Changes“ 1989. godine, a ovaj put je sa najomiljenijim ratnim veteranom dospeo na sam vrh.

– Ovo je najneverovatnija stvar, jedan od trenutaka iz moje karijere na koji sam najviše ponosan, ali ne radi se tu o meni, nego o Kapetanu Tomu. Hvala vam što ste ga doveli na prvo mesto na njegov stoti rođendan. Najbolji ste, blagosloveni bili – poručio je Majkl Bol.

Majkl Bol Foto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

Snimak je, kako objašnjavaju u izdavačkoj kući „Deka“ (Decca), inače najpoznatijoj po tome što su za njih svoje prve albume objavljivali Rolingstonsi, nastao za dan.

Najstariji na vrhu top-liste pre Kapetana Toma bio je njegov imenjak – Tom Džons. Njemu je to pošlo za rukom u 69. godini sa pesmom “(Barry) Islands in the Stream” 2009. godine.

– Kapetane Mor, od jednog Toma drugom: čestitam na tome što se oborili moj rekord na top-listi, čast mi je što ste to vi. Za sve što ste uradili, sakupljajući novac za NHS. Sve najbolje! – poručio je Tom Džons u živom uključenju u jednu TV emisiju gde je na drugom ekranu bio i Kapetan Tom.

Upitan kako se oseća kada mu je Tom Džons lično čestitao, Kapetan Tom uzvratio je uz osmeh da je on „divan Velšanin“ i da „nije želeo da ga povredi“.

– I dalje si divan pevač – poručio je Kapetan Tom legendi britanske muzike, uz opšti smeh u studiju.

Novom rekorderu na top-listama je stiglo i na hiljade rođendanskih čestitki od Britanaca.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Pesmu „You’ll Never Walk Alone“ su za mjuzikl „Karusel“ (1945) napisali Ričard Rodžers i Oskar Hamerštajn još kada je Kapetan Tom bio tinejdžer. Obrađivali su je mnogi, pesma je postala i himna navijača Liverpula, a na vrhu top-lista našla se 1963. godine, u izvođenju benda Gerry and Pacemakers.

Mor je inače rođen 32 godine pre nego što britanski magazin „Nju mjuzikl ekspres“ pokrenuo prvu top-listu britanskih singlova 1952. godine. Tada je prvi bio Al Martino sa pesmom „Here in My Heart“.