kombo

Izložba "Nije za preprodaju" biće otvorena u četvrtak, 19. maja s početkom od 19 časova u Prodajnoj galeriji "Beograd".

Na postavci, koju će publika moći da vidi na Kosančićevom vencu, naći će se dela iz privatne kolekcije Slobodana i Irene Nešović, čiji je kustos reditelj Boris Miljković.

Na izložbi „Nije za preprodaju“ biće predstavljena dela Marije Dragojlović, Raše Teodosijevića, Marine Marković, Srđana Apostolovića, Aleksandra Leke Mladenovića, Tadije Janičića, Uroša Đurića, Miće Stajčića, Srđana Markovića Đileta, Aleksandra Denića, Biljane Đurđević, Vuka Vidora, Andreja Josifovskog – Pijaniste, Petra Mošića, Saše Markovića – Mikroba, Sane Garić, Mine Radović, Dejana Rackovića, Aleksandra Zografa i Milana Miladinovića. 

– Izloženi radovi su kupljeni da bi bili čuvani i da bi se u njima uživalo. Većina radova je kupljena direktno od umetnika, neki od galerista, nešto i od trgovaca. Posebna dragocenost je kontinuirani dijalog sa nekim od predstavljenih umetnika. To se na svu sreću ne može izložiti. Neki od radova se nalaze u posedu naših prijatelja koji su tamo završili kao poklon ili kao naša preporuka – reči su Slobodana Nešovića, vlasnika kolekcije, uz opasku da nijedan izloženi rad nije na prodaju „osim u slučaju nepristojne ponude“.

Diskretni šarm privatne zbirke, prema rečima kustosa Borisa Miljkovića, ne može se na sa čim porediti:

Rad Miće Stajčića Foto: Marija Konjikušić/Promo

– Kolekcija koju gledate se ne prodaje (osim u slučaju ponude koje se ne može odbiti) i zato je vredna vašeg pogleda – a još je vrednija kolekcionarova želja da sa nama podeli trenutak svoje uspomene na Beograd, od svoje pankerske mladosti do prvoborca u borbi za tantijeme i autorska prava umetnika. To je upravo ta dragocenost koji nije loše podeliti na ovakvom mestu zaključak je Miljkovića.

Na otvaranju izložbe, kako su najavili organizatori, biće prisutni i umetnici Marina Marković, Tadija Janičić, Vuk Vidor, Uroš Đurić, Aleksandar Mladenović- Leka, Andrej Josifovski – Pijanista, Aleksandar Denić i Marija Dragojlović. 

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili