Foto: Jane Bown / TopFoto / Topfoto / Profimedia

Nikada emitovani audio snimak intervjua sa Džonom Lenonom, koji je napravio student umetničkog koledža Hal 1964. godine, biće stavljen na aukciju.

Na snimku Lenon kaže tada 18-godišnjem Džonu Hilu da ne misli da su Bitlsi „veoma dobri muzičari“ i priznao je da ga je prijatelj zamenio na ispitu iz umetnosti jer je grupa bila na turneji, piše „BiBiSi“.

Hil, koji je studirao na Hal Art Koledžu, snimio je intervju pre svirke Bitlsa. Pronašao je traku 2014. nakon što je provela 50 godina u fioci.

Grejem Pedison, iz kuće Aukcionara Dejvida Daglbija u mestu Skarboro, rekao je da je Hil „blefirao“ kada je ušao u prostoriju u kojoj su Bitlsi razgovarali sa novinarima.

„Bio sam najmlađa osoba u prostoriji i jedini koji je imao mikrofon“, prisećao se kasnije Hil. „Lenon je bio zaista zainteresovan za snimač… Završili smo u ćošku radeći intervju, uz novinare u prolazu koji su se čudili“.

Intervju od osam i po minuta, koji nikada nije emitovan, biće na aukciji zajedno sa snimačem, fotografijama i člancima iz studentskih časopisa.

„Jedna od najupečatljivijih stvari je koliko su njih dvoje bili opušteni zajedno, samo dvojica studenata umetničkog fakulteta stoje i ćaskaju“, rekao je aukcionar.

„Lenon je bio prijateljski nastrojen koliko je mogao, nije duhoviti pametnjaković, s poštovanjem se odnosio prema pitanjima svog mladog sagovornika, što naravno čini njegove odgovore zanimljivim.

Bitlsi Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Na pitanje da li Bitlsi sebe smatraju prvenstveno muzičarima ili zabavljačima, Lenon je odgovorio: „Nikada nisam razmišljao o tome, ali pretpostavljam da se ne smatramo dobrim muzičarima, pa pretpostavljam da smo zabavljači, ali ne zabavljamo mnogo jer samo stojimo tamo, pa pretpostavljam da smo muzičari.

Hil, koji je kasnije radio kao učitelj i predavač na Univerzitetu u Lidsu, pronašao je snimak tokom sređivanja stana i prodao ga sadašnjem vlasniku, kolekcionaru antikviteta i suvenira iz Hala.

Ovi antikviteti vezani za intervju sa Lenonom bi trebalo da bude stavljeni na aukciju u petak.

Bonus video: Luna park TKV na Dorćol Platz-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare