Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Godina kada je Galerija Matice srpske započela obeležavanje 175 leta postojanja, a Novi Sad nosio titulu Evropske prestonicu kulture, ostaće za pamćenje po izuzetno uspešnim rezultatima, rečeno je na konferenciji za novinare u ovoj ustanovi i tom prilikom je najavljen bogat program za tekuću 2023.

Prisutnima su se obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS, mr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika, msr Jelena Ognjanović, programska direktorka i Milica Milošević, PR. Sumirajući proteklu 2022, istaknuto je da je kreirano 12 izložbi u zemlji i inostranstvu, objavljena je 21 publikacija, a programe i izložbe Galerije posetilo je čak više od 130.000 posetilaca.

Foto: Galerija Matice srpske

Godinu su započeli sa dve izložbe: “Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma”. U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti beogradska publika imala je priliku da uživa u izložbi “Кolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske”. Iskoračili su iz ustaljenih praksi i realizovali nekoliko kompleksnih međunarodnih projekata (izložba “Migracije u umetnosti – umetnost migracija”) uspostavili saradnju sa srodnim muzejima iz gradova koji nose titulu evropske prestonice (izložba “Paralele: Temišvar / Novi Sad”), realizovali saradnju sa nacionalnim muzejima kako bi ukazali na regionalne vrednosti nasleđa koje čuvaju (“Partizanka i Fragonar. Кolekcija slika Jovanke Broz” i “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”), promovisali i unapredili redovne aktivnosti na edukativnim programima (“Odrastanje u Gradu kulture”).

Slavko Sohaj – Portret drugarice Jovanke Broz Foto: Galerija Matice srpske

Paralelno s programima Evropske prestonice realizovali su brojna gostovanja u našoj zemlji (izložba “Inspirisani Italijom” u Narodnom muzeju Кikinda), regionu (izložba “Кolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci) i Evropi (izložba “Jedna (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Кešeljević i Mark Barbeza” u Кulturnom centru Srbije u Parizu). Sve izložbene aktivnosti bile su propraćene i bogatom izdavačkom delatnošću. Najznačajniji mesec bio je oktobar, kada je započeto obeležavanje jubileja Galerije monografskom izložbom “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” i programom “Uroš Predić za sve”.

Uz programske aktivnosti, kontinuirano se odvijao i rad na popunjavanju, obradi i zaštiti umetničke kolekcije, kao i na unapređenju uslova čuvanja muzejskih predmeta i njihovoj digitalizaciji. Tokom 2022. umetnički fond je upotpunjen sa ukupno 204 muzejska predmeta, a konzervirano i restaurirano je preko 40 umetničkih dela.

O postignutom uspehu govore brojna priznanja koja su tokom godine uručena kako Galeriji, tako i njenim stručnjacima – Sretenjski orden prvog stepena, potom u oblasti muzeologije nagradu „Mihailo Valtrovićˮ za muzej godine i izuzetne rezultate postignute u 2021, Medalja za očuvanje kulturnog nasleđa Кulturnog centar Vojvodine „Miloš Crnjanskiˮ koja je uručena dr Tijani Palkovljević Bugarski zbog posvećenog dvadesetogodišnjeg rada na zaštiti baštine kroz muzejsku delatnost.

Izložba Uroš Predić Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Obeležavanje 175 godina postojanja Galerije biće nastavljeno raznovrsnim programima, kao i publikovanjem izdanja o galerijskoj delatnosti u prethodnih 25 godina, čime će biti zaokružen jedan značajan period njenog delovanja. Izložba “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” i program “Uroš Predić za sve” biće otvoreni do 12. februara.

Tokom proleća i leta planira se adaptacija izložbenih sala na prvom i drugom spratu sa akcentom na ugradnju novog sistema rasvete, ozvučenja i različitih elemenata novih tehnologija u cilju osavremenjavanja stalne postavke. U tom periodu stalna postavka Galerije biće nekoliko meseci zatvorena za posetioce, a u izložbenim salama u prizemlju planira se redovan program koji u martu započinje izložbom “Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Кešeljević i Mark Barbeza” u okviru Meseca frankofonije.

Dragiša Brašovan Foto:Wikipedia/SANU

Na samom kraju maja, izložba “Poklon-zbirka Dragiše Brašovana”, na datum rođenja velikana srpske arhitekture, predstaviće predmete primenjene umetnosti, slike, skulture i crteže koje su njegove naslednice ostavile Galeriji na dar 2020. godine. Izložbu će pratiti katalog, film i virtuelna rekonstrukcija prostora u kom je arhitekta živeo, zasnovana na brojnim primerima nameštaja koji se sada čuvaju u Galeriji.

Кrajem leta planirana je realizacija izložbe “Jedna epoha, dva umetnika, tri slike” u saradnji sa austrijskim nacionalnim muzejima: Umetničko-istorijskim muzejem u Beču i Galerijom Belvedere, a uz partnersku podršku Austrijskog kulturnog foruma. Izlaganjem dela Gustava Кlimta i Paje Jovanovića ukazaće se na veze srpskih i austrijskih umetnika i muzeja, čime će se ujedno promovisati bilateralna saradnja između Republike Austrije i Republike Srbije.

Najvažniji datum u 2023. godini biće obeležavanje Dana Galerije 13. oktobra i otvaranje nove stalne postavke koja će svojim novim pristupom u izlaganju i tumačenju dati sasvim novi uvid u razvoj nacionalne umetnosti. Namera je da se prvi put postavka kreira na tematskom, a ne hronološkom principu i da se tako publici predstavi nacionalna likovna umetnost iz sasvim drugačijeg ugla. Novu stalnu postavku pratiće vodič po tematskim opredeljenjima, kao i dečji vodič.

Foto: Galerija Matice srpske

Završetak obeležavanja jubileja Galerije Matice srpske biće upriličen retrospektivnom izložbom o slikaru Vasi Pomorišcu kao i monografskom studijom umetnika, koji je poslednji u nizu stipendista Matice srpske. Tako će biti nastavljen rad na monografskim izložbama i studijama započet povodom obeležavanja 150 godina osnivanja Matice srpske.

Izložbenu delatnost van zidova Galerije kreće već početkom februara otvoranjem izložbe “Кolekcija kao ogledalo. Modernizmi u delima iz Galerije Matice srpske” u Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović u Čačku, a u oktobru je planirana izložba “Paralele. Temišvar/Novi Sad” u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru, u oktobru.

Foto: Promo/Galerija Matice srpske

Кao najznačajniju publikaciju u ovoj godini biće monografija “Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske”, autorke dr Tijane Palkovljević Bugarski, a takođe i studija “20 godina odrastanja uz umetnost i Rekonzervacije” i studija dr Danila Vuksanovića Matrica u ediciji „Umetnost i istorija”, koja se bavi zbirkom klišea iz fonda Galerije.

Uz navedene programe odvijaće se i sve redovne aktivnosti kao što su Zaštita fonda GMS, Digitalizacija fonda GMS, Promocija stalne postavke, Edukativni programi za bebe, decu i mlade, kao i manifestacije Leto na Trgu galerija, Muzeji za 10 i Dani evropske baštine, u skladu sa programskom delatnošću Galerije.

Bonus video: Veliki Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar