Uručenje nagrade za predstavu "Čitač" Foto: Dragana Udovičić

Svi smo odgovorno za društvo u kojem živimo i to je najvažnija poruka ove predstave, rekla je sinoć u Beogradskom dramskom pozoeištu glumica Dragana Varagić dodeljujući u ime žirija Jugoslovenskog festivala u Užicu nagrade "Ardalion" ekipi predstave "Čitač".

Na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, održanom u junu u Užicu, predstava „Čitač“, u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Beo Arta, proglašena je najboljom predstavom po odluci žirija koji su činili profesor emeritus Svetozar Rapajić, glumica Dragana Varagić i producent Janko Ljumović.

Nagradu „Ardalion“ dobio je Boris Liješević za režiju predstave „Čitač“, Mirjana Karanović za najbolju žensku ulogu, a Marko Grabež za najbolju mušku ulogu u predstavi „Čitač“.

Tim povodom predstavnici Narodnog pozorišta iz Užica i glumica Dragana Varagić dodeli su sinoć „Ardalione“ festivalskim laureatima, i to posle odigrane predstave „Čitač“ u Beogradskom dramskom pozorištu.

Ekipa predstave „Čitač“ Foto: Dragana Udovičić

– Kritičari su svoje hvalospeve napisali, publika aplauzima i ovacijama i ovde i u regionu pokazala koliko je važna ova tema. Koja tema? Ili koje teme? Tema kako da se raskrsti sa traumatičnom prošlošću, važna pogotovo danas u svim društvima u kojima postoji opasnost od povampirivanja fašizma. Tema odgovornosti, prepuštanja svoje lične odgovornosti drugima, kada postajemo samo poslušnici“, kazala je Varagićeva prilikom dodele nagrade i podsetila da Hana u predstavi kaže da je „samo izvršavala svoju radnu obavezu“ ali da time postaje saučesnik u strašnom zločinu, čega nije ni svesna.

Uručenje nagrade za predstavu „Čitač“ Foto: Dragana Udovičić

– Tema nepismenosti jer to su ljudi koji nemaju šta da kažu a njima se najlakše manipuliše. I tema ćutanja. Hana ćuti i izvršava svoju strašnu obavezu, Mihaelov otac cuti kada ga uklanjaju sa fakulteta, Mihael ćuti kada shvata da je Hana zbog nepismenosti preuzela svu krivicu na sebe, i za sve druge koji su se izvukli. Svi smo odgovorni za društvo u kojem živimo. Odgovornost se ne može delegirati. Mislim da je to najvažnija poruka ove predstave. Hana je to na kraju razumela. Zato, nemojte ćutati – poručila je Dragana Varagić prilikom sinoćne dodele u BDP-u.

Bonus video:

Gorica Popović i Bane Zeremski na proslavi Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar