Foto:EPA/FRANCK ROBICHON

Namerno ili ne, Tom Kruz je postao slavno lice pandemije kada je reč o snimanju filmova. Zahvaljujući pomahnitalom rasporedu snimanja "Nemoguće misije 7" u kojem su se Kruz i režiser Kristofer MekKveri utrkivali širom sveta pokušavajući da pobede bolest - zaustavljajući i pokretajući produkciju sedam puta od februara 2020. - film je dosad potrošio 290 miliona dolara.

Njegov dugoočekivani nastavak „Top Gana“ otkazan je – prvobitni datum objavljivanja u julu 2019. je prvo pomeren za godinu dana, a zatim zadržan još dve zbog kovida. Kada je svet (prerano) pomislio da je virus gotov 2020. godine, Kruz je napravio poseban video o tome koliko voli da ide u bioskop. A onda je, naravno, procurio video o njemu kako je poludeo na svoju ekipu zbog kršenja pravila socijalnog distanciranja. Tom Kruz je vlasnik pandemije, baš kao što je vlasnik trčanja u filmovima i slanja kolača za Božić.

Međutim, ovo je imalo svoju cenu. Juče je „Variety“ otkrio da je produkcijski budžet za Kruzovu predstojeću „Nemoguću misiju 7“ narastao iznad svih proporcija. Budžet se povećavao sa svakim zatvaranjem. Scene koje su zahtevale skupo zatvaranje ogromnih delova grada – uključujući, prema „Variety“, razrađenu akcionu scenu tokom karnevala u Veneciji – su otkazivane i odlagane iznova i iznova. A, potreban je ogroman novac. Ne samo da je to punih 100 miliona dolara više od prethodnog filma „Nemoguće misije“ iz 2018. – već preti da postane najskuplji film ikada napravljen.

Film Nemoguća misija Foto: Promo

Trenutni budžet – koji, da ne zaboravimo, ne pokriva ogromne troškove publiciteta i marketinga – čini „Nemoguću misiju 7“ 13. najskupljim filmom ikada snimljenim. Za sada.

Odmah iznad na 12. mestu je ozloglašeni promašaj „Waterworld“, a na 11. još ozloglašeniji promašaj – „John Carter“. Osmi je „Justice League“ film sa toliko visokim budžetom da je trebalo više od 500 miliona dolara.

Još jedan problem sa „Nemogućom misijom 7“ je to što se snima uporedo sa osmim delom, za koji se priča da je poslednji u seriji, a Kruz je očigledno toliko odlučan da dovede do preokreta između ta dva filma, da prvi neće biti pušten dok se drugi ne završi. To za sada znači da će sedmi deo izaći sledećeg leta, a osmi 2024. godine, ali to se ipak može promeniti. I, suvišno je reći, što duže čekate na filmu, on postaje sve skuplji.

Foto: Profimedia.rs

A, ako to nije bilo dovoljno, bioskopi se i dalje suočavaju sa teškom bitkom da bilo ko zaista ode tamo. Iako je „Spider-Man: No Way Home“ napravio nenormalan uspeh na blagajni, ona stoji okružena kolosalnim promašajima.

– „Poslednji duel“, „Priča sa zapadne strane“, „Matriks 4“ i „Mesečev pad“ su svi teatralno umrli užasnom smrću, a malo je znakova da će se stvari uskoro menjati. Uz to, hladni kinesko-američki odnosi znače da film poput „Nemoguće misije 7“ više ne može računati na velike kineske blagajne. Na papiru, „Misija“ plovi u savršenu oluju. Ako loš vetar duva na film, koliko god nežno, mogli bismo da gledamo najveću propast svih vremena. Ipak, ostajemo optimisti – piše „The Guardian“.

Kako kritičari ocenjuju, filmovi „Nemoguće misije“ najbliži su savršenstvu koliko to akcioni filmovi mogu da budu. Oni su ogromne, eksplozivne zveri koje čine sve što je u njihovoj moći da povuku publiku sa sobom. Postaje pomalo kliše reći da ova ostvarenja zaslužuju da se gledaju na najvećem mogućem ekranu, ali svakako je apsolutno tačno za „Nemoguću misiju“. Ovi vrtoglavi spektakli su od najniže, postali najviša zarada u karijeri Toma Kruza.

Bonus video: Jonathan English: Cela Amerika će videti film sniman u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar