Peter von Kant Foto:BETHUEL, FOZ

Tokom narednih dana na Berlinskom filmskom festivalu biće prikazano 256 ostvarenja, a crvenim tepihom prošetaće Izabel Iper, Ema Tompson, Sigurni Viver, Žilijet Binoš...

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala na svetu, Berlinale, 72. po redu, počinje večeras premijerom novog ostvarenja Fransoe Ozona. Tokom narednih dana Berlinski fimski festival publici će ponuditi brojna premijerna ostvarenja, a očekuje se dolazak silnih zvezda u nemačku prestonicu.

Organizatori najznačajnijeg evropskog festivala, uz Kan i Veneciju, ipak su se odlučili za jedanaestodnevni događaj u „normalnom“ obliku. Održavanje festivala u tradicionalnom formatu, uprkos „divljanju“ pandemije koronavirusa, korak je koji su svi pohvalili. Čak su i zvaničnici nemačke vlade nazvali odluku čelnika Berlinala „hrabrom i znakom nade“.

– Poruka Berlinala je: „Nećemo dozvoliti da nas korona pobije“. Neophodni su nam bioskopi i kultura – izjavio je portparol nemačke Vlade Volfgang Buehner.

Cilj festivala, prema rečima umetničkog direktora Karla Šatrijana, jeste da publici ponudi predah, ali i inspiraciju.

– Nikada pre nismo na festivalu videli toliko ljubavnih priča koliko će ih biti ovoga puta. Filmovi donose onu ludu, neočekivanu, ljubav koja obuzima – izjavio je umetnički direktor za „Varajeti“.

Berlinale Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U trci za najveće festivalske nagrade, „Zlatnog medveda“ i „Srebrnog medveda“ je 18 filmova, što mladih autora, što veterana, dok je u drugim selekcijama više od 200 ostvarenja. Ukupno će biti prikazano 256 dugometražnih i kratkometražnih naslova. O nagradama će odlučivati žiri, koji predvodi sineasta Em Najt Šalajman.

Ostvarenje „Peter von Kant“, za koji je francuski sineasta Fransoa Ozon našao inspiraciju u čuvenom Fazbinderovom klasiku „Gorke suze Petre fon Kant“, otvoriće 72. Berlinale. Ozon je u svom „Kantu“ obrnuo rodne uloge, pa je glavni lik kod njega muškarac. Glumački ansambl predvode Denis Menoše, Izabel Ađani i legendarna Hana Šigula, a film je u takmičarskoj selekciji.

U trci za Zlatnog medveda naći će se i novo ostvarenje Kler Deni „Both Sides of the Blade“, u kojem igraju Žilijet Binoš i Vinsent Lindon, potom „The Novelist’s“ Hong Sang-soa, kao i film s potpisom glumice Šarlote Gejnsbur „The Passengers of the Night“. U takmičarskoj konkurenciji je i „Rimini“ Ulriha Seidela, „A Quick Alphabet of Love“ koji potpisuje nemačka glumica, i novopečena sineastkinja Nikolet Krebic; „The Line“ švajcarske rediteljke Ursule Mejer; rediteljski debi Filis Nagi „Call Jane“, drama o abortusu, u kojoj igraju Elizabet Benks, Kejt Mara i Sigurni Viver.

Pored Ozona, čiji su filmovi već učestvovali na Berlinalu, još nekolicina reditelja koji su se već takmičili na jednoj od najznačajnijih smotri u Evropi, ponovo dolaze u Berlin. Među njima su Nemac Andreas Dresen, laureat Srebrnog medveda, koji se predstavlja sa političkom dramom „Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush“; potom još jedan osvajač istog priznanja Paolo Tavijani koji će se prvi put pokloniti publici bez brata Vitorija s ostvarenjem „Leonora addio“. Zanimljivo je da je Tavijani, kome je 90. godina, najstariji reditelj koji je u trci za nagrade na Berlinalu. Tu je i Kanađanin Deni Kote, nagrađen prošle godine, koji sada ima novi naslov – „That Kind of Summer“.

Berlinale Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Selekcija „Susreti“, posvećena umetničkim i eksperimentalnijim filmovima, donosi novo ostvarenje Pitera Striklanda „Flux Gourmet“, grčku dramu koju potpisuju Kristos Pasalis i Silas Cumerkas „The City and the City“, kanadski „Queens of the Qing Dynasty“ Ešlija Mekenzija…

Van konkurencije Berlinale donosi ostvarenje „Alongside The Outfit“, rediteljski prvenac Grejema Mura, poznatog po scenariju za „Igru kodova“, u kome igra Mark Rajlans, svetsku premijeru filma „Good Luck to You, Leo Grande“ Sofije Hajd, u kojem glavnu ulogu tumači Ema Tompson. Poslastica za mnoge u okviru ove gala selekcije jeste to što se na veliko platno, posle čak jedne decenije pauze, vraća italjanski majstor Dario Arđento sa filmom „Dark Glasses“, u kojem igra njegova ćerka Azija Arđento.

Svetske premijere u okviru Gala programa imaće i francuska drama „About Joan“, koju potpisuje glumac i reditelj Loren Larivije, uz glumačke zvezde Izabel Iper i Larsa Eidingera. Takođe, i „Against the Ice“ danskog sineaste Petera Flinta, u kome igraju Nikolaj Koster-Valdau, Džo Kol, Heida Rid i Čarls Dans.

Bitan deo programa zauzimaju i dokumentarci. Fokus dokumentarnih ostvarenja je na konfliktnim zonama, poput one u Južnom Sudanu, Centralnoj Africi, Mjanmaru, Ukrajini… Takođe, publika će videti kako je legendarni muzičar Nik Kejv bio kreativan tokom lokdauna u filmu „This Much I Know To Be True“. Na nemačkom festivalu u selekciji su i dva srpska filma „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića i „Poslevode“ Daneta Komljena.

Izabel Iper/Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

I dok će se na crvenom tepihu pojaviti filmske zvezde kakve su Ema Tompson, Sigurni Viver, Žilijet Binoš, Mark Rajlans, publici željnoj autograma ili slikanja biće zabranjeno da se tiska ispred dvorana zbog epidemioloških metra. Crvenim tepihom će prošetati i francuska glumica Izabel Iper ovogodišnja dobitnica Zlatnog medveda za životno delo.

Iako se festival održava u tradicionalnom formatu, proteći će u znaku oštrih epidemioloških mera. Naime, neće biti nikakvih javnih događaja niti zabava, a za prisustvo u dvoranama (sa 50 odsto kapaciteta) neophodan je dokaz o vakcinaciji, negativan test, kao i maske.

Bonus video: Dolazak žirija u Veneciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar