Foto: Twitter/Nemanja Radulović

Svetski poznati izraelski virtuozn na violini Ivri Gitlis koji je nastupao sa najvećim orkestrima, preminuo je danas u Parizu u 99. godini, saopštila je njegova porodica.

Od Gitlisa se oprostio i naš proslavljeni violinista Nemanja Radulović.

„Srećan put dragi Ivri“, napisao je Radulović na svom tviter profilu uz sliku sa legendarnim violinistom.

Gitlis, koji je bio ambasador dobre volje Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), imao je posebno mesto u svetu klasične muzike. Bio je poznat po ponekad netipičnim interpretacijama repertoara, a voleo je da unosi elemente džeza i ciganske muzike.

Bio je prvi izraelski umetnik koji je nastupio u Sovjetskom savezu 1955. godine, osnivač je nekoliko festivala i vatreni branilac izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Rođen je 1922. u Haifi u Izraelu, prvi koncert je održao s deset godina, a već s 13 osvojio je prvu nagradu Pariskog konzervatorijuma. Pošto je diplomirao, nastavio je školovanje kod Žorža Eneskua i Žaka Tiboa.

Po izbijanju Drugog svetskog rata radio je u britanskoj fabrici oružja, a kasnije i u zabavljačkoj jedinici britanske vojske.

Gitlis je imao običaj da svira nepomično i zatvorenih očiju. Njegova violina je Stradivarius iz 1713. koju je nabavio 1964. godine.

Nastupao je s većinom vodećih orkestara, medju kojima su Njujorška, Berlinska, Bečka, Filadelfijska i Izraelska filharmonija.

U Beogradu je nastupio u novembru 2008. godine, u pratnji orkestra Beogradske filharmonije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar