Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, EPA-EFE/JUANJO MARTIN, EPA-EFE/VICKIE FLORES, EPA-EFE/SARAH YENESEL

Već nedeljama, otkad je počeo štrajk holivudskih glumaca, spekuliše se kako će izgledati jedna od najvažnijih filmskih smotri na svetu - Venecijanski filmski festival. Jer, Lido bez glumaca je nezamisliv, a aktuelni štrajk dramskih umetnika i scenarista u SAD ozbiljno je "zapretio" da će crveni tepih biti prazan…

Međutim, ispostavlja se da će silne glumačke zvezde, ipak, pohoditi Venecijanski filmski festival koji počinje 30. avgusta.

Na Lidu će se pojaviti američki glumac Adam Drajver kako bi predstavio novi film Majkla Mana „Ferari, a ugledni sajt „Dedlajn“ javlja da su čelnici Venecijanskog festivala uspeli da postignu „privremeni sporazum“ s američkim Udruženjem glumaca SAG-AFTRA da se neke zvezde, koje trenutno štrajkuju, ipak, pojave na 80. po redu manifestaciji.

Spekuliše se da će, pored Drajvera, u Veneciju doći i Penelopa Kruz, koja takođe igra u „Ferariju“, autobiografskoj priči o mogulu automobilske industrije Encu Ferariju, a prisustvo na Lidu potvrdili su, navodno, i Patrik Dempsi i Džek O’Konel.

Na 80. Venecijanski festival dolazi prošlogodišnja zvezda Sarajevo film festivala Mads Mikelsen, kako bi promovisao danski film „The Promised Land“, takođe i Kejleb Landri Džons i Džodžo Ti Gibs zbog naslova „DogMan“. U Veneciju stižu i Piter Sarsgard i Bili Magnusen, ali u ulozi izvršnih producenata filma „Coup!“, kao i glumica Olga Kirilenko zarad premijere TV serije „Of Blood and Money“, koju je režirao Gzavijer Đanoli.

Olga Kirilenko Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Ekipa novog filma Sofije Kopole „Priscilla“, autobiografska saga o supruzi kralja rokenrola Elvisa Prislija Prisili takođe dolazi u Veneciju. Uz rediteljku, i Prisilu Prisli crvenim tepihom prošetaće Kejli Speni i Džejkob Elordi koji u Sofijinom filmu igraju Prisilu i Elvisa.

Međutim, zanimljivo je da su neki glumci, koji igraju u filmovima iza kojih ne stoje veliki holivudski studiji, poput Lili Džejms, Vilijama Defoa, Lijama Nisona ili Ketrin Mekormak, u znak solidarnosti rešili da preskoče dolazak u Veneciju.

Još uvek se svi nadaju da će se na crvenom tepihu pojaviti Miki Rurk, Lea Sedu, Džesika Čestejn…

No, tu će svakako biti glumci iz ostalih zemalja, pre svega Toni Leung, koji će dobiti nagradu za životno delo, pa Valeri Lemersije koja igra u novom filmu Vudija Alena „Coup De Chance“ ili Fani Ardan, zvezda novog ostvarenja Romana Polanskog „Palata“.

I dok od starta štrajka scenarista i glumaca na svim svetskim festivalima, počevši od Lokarna, preko Sarajeva, do Venecije i Toronta, holivudskih zvezda gotovo da nema, s rediteljima nema zebnje. I zato na 80. Venecijanski festival stižu Dejvid Finčer, Sofija Kopola, Majkl Man, Ričard Linklejter, Vudi Alen, Jorgos Lantimos, Ves Anderson…

Podsetimo, u venecijanskoj selekciji „Horizonti“ biće prikazan jedini film s ovih prostora – „Domaćinstvo za početnike“ Gorana Stolevskog, dok je za 6. septembar zakazana premijera serije, čiji je kreator Jasmila Žbanić, „Znam kako dišeš“ s Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi.

Venecijanski filmski festival trajaće do 9. septembra, a otvara ga italijansko ostvarenje „Comandante“ Edoarda de Angelisa.

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare