U zagrljaju crne ruke
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dopao mi se scenario koji je duhovito napisan i nema nameru da se grubo podsmeva onome što moj lik treba da predstavlja, i mislio sam da je ispravno da se angažujem, rekao je za Nova.rs glumac Nebojša Dugalić, povodom početka snimanja serije "U zagrljaju Crne ruke" u kojoj tumači ulogu mitropolita Mihaila.

Reč je o parodiji za koju je scenario napisao Srđan Ćešić, reditelj je Radivoje Raša Andrić, u produkciji United Media, a izvršni producent je Art&Popcorn.

Seriji prati istoriju Srbije na prelasku iz 19. i 20. vek i bavi se svakodnevicom tadašnje političke scene i dvora Obrenovića iz ugla Tanasija K. Abadžića, kraljevog ađutanta, koji se na toj funkciji našao ne svojom krivicom. Biće emitovana na TV Nova S.

– Ovo je pilot projekat koji od tri epizode, a planirano je da ih bude trinaest. Scenario se oslanja na istorijske momente, ali ideja je da se napravi parodijski otklon i da se malo nasmejemo i svojoj istoriji i kroz istoriju i nama samima. Uvek je lekovito i zanimljivo probati pročitati sopstvenu istoriju iz jednog parodijskog ključa, zato što su neki događaji već sami po sebi bili parodični, nekad i groteksni, iako nam istorija nije bila smešna – priča Dugalić.

U zagrljaju crne ruke
Nebojsa Dugalić i Sergej Trifunovič, snimanje serije „U zagrljaju crne ruke“. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na komentar da smo iznenađeni što ga vidim u ovom žanru, poznati glumac je prokomentarisao:

– Ja volim komediju, a žanr parodije mi je prilično blizak. Parodija bi trebalo da bude imanentno kritična tako što sagledava sve one bolne i slabe tačke jednog konteksta, ali tako što o njima svedoči iznutra. I u tom smislu, parodija nije puko ismevanje nego pokušaj oponašanja jednog principa i duha jednog konteksta, ali tako da bude jasno šta je to u njemu slabo a šta je opet univerzalno ljudski. Tako je i s ovom serijom, nije nam namera da ismejemo i da omalovažavamo, nego da budemo satirični sami prema sebi jer su to univerzalne slabosti kojima je čovek obeležen, pa je svejedno u kom vremenu i u kom socijalnom okruženju.

Ovo podneblje, kako kaže, dugo ponavlja svoju istoriju i tu gotovo da nema nekih velikih promena tokom poslednjih nekoliko vekova.

– Da li je to zbog nekog geografskog prokletstva i naše smeštenosti baš ovde gde jesmo, pa smo stalno na nekoj razmeđi Istoka i Zapada ili je to prosto stvar nekih drugih sila koje se nad nama igraju, ali u svakom slučaju, zanimljivo je pogledati ovo vreme kroz naočare nekog prethodnog i shvatiti da možemo malo menjati načine, prilagođenu ali suštinski smo uvek pred nekim sličnim dilemama.

U zagrljaju crne ruke
Nebojša Dugalić tokom razgovora sa našom ekipom. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Početak snimanja serije opisuje veoma uspešnim, a to je i zato što su imali prilike da probaju nekoliko scena.

– Uvek je dobro da pretresemo i isprobamo mizanscenski pre nego što dođemo na set, da razigramo samu stvar, jer tokom snimanja često se nema mnogo vremena. Kad smo došli, napravili smo neke nove iskorake u odnosu na prostor, na rekvizitu, na prostor, na te nijanse, i dobro je kada se ima prilika za takvu vrstu rada.

Dugalić se posebno osvrnuo na scenografiju koja je vidljivo neobična i raskošna.

– Volim bogate scenografije, epohe, ona ima takođe ulogu parodijskog ključa. Ove preparirane životinje koje predstavljaju, s jedne strane, trofejne primerke a sa druge mrtvilo kojim je taj svet okružen. To će biti specifičan likovni utisak o tom vremenu i iz tih bizarnih detalja koji nam obično nisu bili u vidokrugu kada smo razmišljali o sopstvenoj istoriji.

U zagrljaju crne ruke
Nebojša Dugalić kao mitropolit Mihailo. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Raduje ga što će snimati sa delom ekipe koju dugo poznaje, kao i sa nekim novim ladim glumcima sa kojima još uvek nije imao prilike da sarađuje. Posebno mu je drago što se susreo sa rediteljem Rašom Andrićem posle mnogo godina.

– Znamo se još s Akademije, bili smo generacija, i još tada smo radili zajedno neke vežbe, pa smo snimali, ima tome već 30 godina, spot za pesmu „Julija“ Dejana Cukića, on je bio jedan od članova benda. Posle se nismo sretali na projektima ali evo sada smo ponovo zajedno – rekao je za naš portal Nebojša Dugalić i prokomentarisao da se u mantiji oseća komotno i svojim.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar