Scena iz filma Nebesa Foto:Promo/FCS

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival, sedmi po redu, održaće se u Gračanici od 19. do 21. novembra pod sloganom "Ovde", saopštili su organizatori.

Pored glavnog festivalskog programa u Domu kulture Gračanica, a deo programa manifestacijae odvijaće se i u srpskim enklavama na Kosovu – u Šilovu i Ranilugu, precizira se eu saopštenju organizatora.

Festival KMMFF, čiji je glavni cilj podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, nakon dva uspešna i posećena izdanja, 2015. u Kosovskoj Mitrovici i 2016. godine u Zvečanu, „preselio“ se u Gračanicu.

Tokom trodnevnog festivala biće prikazano devet filmova, i to nova srpska ostvarenja, strani naslovi koji su izazvali veliku pažnju, a publika će na raspolaganju imati i dečiji program.

Na otvaranju festivala biće prikazan novi film Srđana Dragojevića „Nebesa„, koji je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Festivala u Lokarnu, a sutra će prvi put biti emitovan u Beogradu, u Kombanki dvorani.

U pitanju je provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film „Nebesa“ je zasnovan je na prozi francuskog pisca Marsela Emea (1902-1967) i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda.

Pred publikom će se naći i „Toma„, jedan od najgledanijih domaćih filmova, koji je svetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Sarajevu. U pitanju je impresionistički portret Tome Zdravkovića, koji prikazuje same njegove početke, vrhunac slave i ljubavi koje su ga inspirisale za neke od najvećih hitova, kao i odnos sa prijateljima koje je imao u ondašnjem umetničkom miljeu.

Još jedan domaći film na programu festovala je art-horor „Vampir“ reditelja i scenariste Branka Tomovića. ostvarenje donosi priču o Arnautu koji, nakon što je prisustvovao zločinu u Londonu, želi da se skloni na neko vreme i dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Ali, počinje da ima košmare na koje utiče baba Draga i sumnja da naizgled prijateljski nastrojeni seljani zapravo žele da mu naude….

Od inostranih naslova na festivalu će biti prikazani filmski hitovi: „Mainstream“, „Večni“ i „Venom 2“, dok su u okviru dečijeg programa najavljene projekcije tri nova animirana filma sinhronizovana na srpski – „Nepopravljivi Ron“, „Moje slatko čudovište“ i  „Čarolija meseca“.

Festival prikazuje filmove „Moje slatko čudovište“ i „Toma“ 20. novembra u Šilovu i 21. novembra u Ranilugu.

Bonus video:

Dikaprio, holivudska zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare